Directoare a Platformei pentru Inițiative de Securitate și Apărare, Natalia Albu spune că reglementările legale trebuie să propună garanții că nu vor fi admise abuzuri și să creeze un control parlamentar real asupra activității SIS.
„E firesc ca SIS să-si propună fortificarea măsurilor [...] în special în situații excepționale, însă acestea trebuie să fie susținute de anumite garanții cu privire la libertăți și garantarea drepturilor omului”, a spus experta în securitate.
Cele trei proiecte de legi, elaborate de Direcția juridică a SIS și ajunse pe masa Parlamentului ca inițiative ale unor deputați PAS (în situația în care SIS nu are dreptul la inițiative legislative), au fost criticate de politicieni de opoziție și reprezentanți ai societății civile. Unii dintre ei au spus că pachetul de legi propus e o revenire la vremurile cu „Big Brother”, fiind vorba de „trei legi și mai ofensive” sub aspectul unor ingerințe în viața privată.
Pachetul de legi a fost examinat de experții Comisiei de la Veneția, care, în opinia formulată, au confirmat, în mare parte, temerile și criticile de la Chișinău.
Lilian Carp, șeful Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare şi ordine publică, a dat asigurări că proiectul nu va fi votat în lectură finală „până când nu va exista un consens în conformitate cu aceste recomandări.”
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Ce prevăd cele trei proiecte de legi și ce propun nou: proiectul de lege privind Serviciul de Informații și Securitate; proiectul de lege privind statutul ofițerului de informații și Securitate și proiectul de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă?
- Creează sau nu condiții proiectele ca SIS să devină o instituție care „aude și vede totul”, chiar și atunci când unele lucruri nu privesc Serviciul sau nu au nici o treabă cu securitatea statului?
- Au formulat, oare, autorii unele prevederi aparent abuzive cu bună știință?
- SIS și moștenirea imaginii de succesor al KGB;
- Cum poate fi îndepărtat riscul ca SIS să nu facă jocul guvernărilor?
- Care sunt cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția?
- Președinta Maia Sandu a sugerat ca pachetul de legi privind SIS să fie adoptat rapid în contextul unor pericole de securitate. Justifică, oare, aceste primejdii adoptarea unor prevederi abuzive în anumite proiecte de legi?
Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.