Cu mai puțin de o săptămână înaintea zilei de 9 mai, bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a promulgat decizia legislativului local de la Comrat ca Panglica Sf. Gheorge să fie „legală” în regiune. Luna trecută, Parlamentul R. Moldova a interzis acest simbol, împreună cu câteva altele, considerate de Chișinău ca asociate cu agresiunea rusă în Ucraina. Decizia autorităților moldovene a înfuriat Rusia și pe politicienii moldoveni cu vederi pro-ruse, inclusiv pe cei de la Comrat. Promulgarea legii locale de către Vlah mărește suspansul înaintea zilei Victoriei, mai ales că Poliția R. Moldova a precizat de îndată că va da amenzi și în autonomia găgăuză pentru purtarea panglicii interzise.
Opoziția socialistă a depus marți o nouă contestație în Curtea Constituțională împotriva legii moldovene de interzicere a simbolurilor ruse, în vreme ce cancelaria guvernului se pregătește să atace în justiție actul normativ regional care respinge interdicâia pe teritoriul Găgăuziei.
„Actul semnat de doamna bașcan nu a intrat încă în vigoare. În momentul în care va fi publicat și va intra în vigoare, imediat va fi contestat”, ne-a spus marți purtătoarea de cuvânt a executivului moldovean Anastasia Taburceanu, comentând decizia guvernatoarei autonomiei găgăuze Irina Vlah de a da undă verde legii adoptate joia trecută de Adunarea Populară.
Într-un comentariu făcut la Europa Liberă imediat după acea decizie, Gheorghi Leiciu, vice-spicher al Adunării Populare găgăuze, a afirmat că legea ce le-ar permite aleșilor locali din Comrat să adopte astfel de decizii ar fi aceea cu privire la statutul special al autonomiei găgăuze.
„Noi ne-am bazat inclusiv pe articolul 12, care ne lasă dreptul să aprobăm legi locale ce reglementează anumite relații în unele domenii, de exemplu cultură, la care se referă și panglica Sfântului Gheorghe”, a spus la Europa Liberă Leiciu.
Dar la articolul 12 din legea privind statutul special al autonomiei a făcut referire și ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, când a criticat zilele trecute decizia adunării populare găgăuze, spunând că printre domeniile indicate în acel articol din lege în care Adunarea Populară poate adopta legi locale nu figurează „dezincriminarea indirectă” a unor fapte sancționate de legislația națională. „Este inadmisibil ca o normă contravențională să se aplice neuniform”, a spus ministrul justiției, adăugând că un asemenea act poate avea „consecințe grave” și trebuie suspendat.
Legea moldoveană care interzice simbolurile controversate, inclusiv panglica Sf. Gheorghe, este în vigoare de aproape două săptămâni, vreme în care poliția a identificat în jur de zece încălcări ale ei, inclusiv de către un reprezentant de frunte al clerului ortodox, episcopul de la Bălți și Fălești cu viziuni clar pro-ruse Marchel. Acesta a fost surprins de presă la Glodeni cu controversata panglică prinsă de parbrizul autoturismului cu care se deplasa, iar poliția locală a anunțat că a înregistrat cazul, fără a se preciza dacă are sau nu de gând să-i aplice feței bisericești sancțiunile prevăzute de lege.
O contestație anterioară a acelorași parlamentari socialiști care au anunțat marți că au dus subiectul panglicii la Curtea Constituțională a fost depusă înainte de intrarea în vigoare a legii votate în parlamentul moldovean, de aceea a fost respinsă de Curte pe motive de procedură. Nu se știe cum va proceda CC de această dată, și nici dacă deliberarea are șanse să înceapă până de 9 mai, când oponenții puterii de la Chișinău și-au chemat simpatizanții să participe la un marș al victoriei, iar unii au dat de înțeles că nu vor respecta noile reguli.
Vorbind la o conferință de presă, marți, 3 mai, despre normele legale de care vor ține cont polițiștii, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că poliția va aplica exclusiv legea aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, adăugând că „toate persoanele care vor cădea sub incidența răspunderii contravenționale” vor fi amendate, dacă vor încălca legea care interzice simbolurile „agresiunii rusești în Ucraina”