Linkuri accesibilitate

În Germania, cresc presiunile asupra Angelei Merkel să renunțe la Nord Stream 2, gazoductul construit cu Rusia


Angela Merkel vorbind despre otrăvirea lui Navalnîi
Angela Merkel vorbind despre otrăvirea lui Navalnîi

În Germania, cresc presiunile asupra cancelarei Angela Merkel să renunțe la proiectul Nord Stream 2, gazoductul construit cu Rusia, prin Marea Baltică, după ce la Berlin s-a confirmat că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din familia Noviciok. „După otrăvirea lui Navalnîi, avem nevoie de o reacție europeană dură, pe care să o înțeleagă și Putin”, a scris pe Twitter Norbert Röttgen, membru al Uniunii Creștin Democrate a Angelei Merkel și președintele Comisiei pentru afaceri externe din Bundestag. Cotidianul Bild, ziarul cu cea mai mare circulație în Europa, a publicat un articol pe prima pagină în care susține că a continua proiectul Nord Stream 2 înseamnă că „noi vom finanța următorul atac cu Noviciok al lui Putin”.

Alexei Navalnîi este internat, în stare gravă, de mai bine de o săptămână la spitalul Charite din Berlin iar experții germani au anunțat recent că analize ample au demonstrat „fără dubiu” că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok. Rusia rezistă pentru moment presiunilor internaționale și amenințărilor cu sancțiuni dacă nu deschide o anchetă transparentă. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat din nou joi, 3 septembrie, că Rusia nu poate fi învinovățită de îmbolnăvirea lui Navalnîi. „Cerem Germaniei și partenerilor noștri europeni să nu tragă concluzii pripite. Statul rus nu este vinovat” a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Miercuri, cancelara Angela Merkel afirma că „Rusia are de răspuns acum la câteva întrebări foarte serioase” și anunța că a informat Uniunea Europeană și NATO despre tentativa de otrăvire a lui Navalnîi pentru a împreună să cadă de acord asupra unei „reacții comune și potrivite”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG