Linkuri accesibilitate

În Germania s-a depus o plângere penală împotriva președintelui belarus Lukașenka


Desfășurare de forțe de ordine la Minsk pentru a preveni un nou protest, Belarus, ianuarie 2021.

Mai mulți avocați au depus o plângere penală în Germania în numele a 10 belaruși, împotriva președintelui belarus Aliaksandr Lukașenka, acuzat de crime împotriva umanității.

Acționând în numele „victimelor torturii”, avocații au declarat, pe 5 mai, că au depus o plângere la procuratura federală din orașul german Karlsruhe împotriva lui Lukașenka „și a altor ofițeri de securitate din Belarus”.

Avocații au arătat că în Belarus, că nici Lukașenka, nici ofițerii săi de securitate nu se confruntă cu consecințe juridice pentru utilizarea excesivă a forței în timpul protestelor din ultimul an și pentru torturarea cetățenilor reținuți ca urmare a acestor proteste. În aceste condiții, ei cer Germaniei să lanseze o anchetă independentă asupra presupuselor abuzuri.

În sprijinul cererii lor, avocații au invocat așa-numita jurisdicție universală, care permite depunerea de plângeri penale pentru infracțiuni reprezentând violări ale dreptului internațional, într-o altă țară decât cea în care au fost comise. Mai ales când nu se poate apela la justiția în care s-au comis presupusele infracțiuni.

Autoritățile de la Minsk nu a comentat pentru moment.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG