Iranul a efectuat prima execuție a unui protestatar participant la tulburările declanșate de moartea Mahsei Amini, punând în aplicare o sentință la moarte pronunțată împotriva unui bărbat acuzat că ar fi rănit un ofițer de securitate.
Agenția de știri Mizan, afiliată sistemului judiciar, a declarat că execuția lui Moshen Shekari a avut loc la 8 decembrie, după ce apelul său a fost respins de Curtea Supremă din Iran.
Shekari a fost acuzat că a folosit o armă „cu intenția de a ucide și de a provoca teroare și de a priva libertatea și securitatea oamenilor”, precum și de „rănirea intenționată” a unui ofițer de securitate cu o armă și de „blocarea străzii”.
Shekari a fost unul dintre miile de iranieni care au ieșit în stradă în toată țara de când Amini a murit în septembrie, în timp ce se afla în custodia poliției. Ea a fost reținută pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător o eșarfă pe cap.
Guvernul a lansat o represiune brutală și, adesea, mortală, împotriva demonstranților, în timp ce legislatorii au făcut presiuni pentru pedepse dure pentru a încerca să înăbușe cel mai mare protest antiguvernamental de la Revoluția islamică din 1979.
Grupurile pentru drepturile omului și guvernele occidentale au avertizat Teheranul cu privire la emiterea de sentințe de condamnare la moarte a protestatarilor după procese pripite pe care unii le-au numit justiție "simulată".
Justiția, ca instrument de teroare
„Din nefericire, aceasta este doar cea mai recentă tactică pe care am văzut-o din partea regimului iranian cu represiunea sa continuă și brutală asupra a ceea ce poate fi descris doar ca fiind protestatari pașnici - persoane care își exercită drepturile universale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, cu doar două zile înainte de execuția lui Shekari.
„Aceste sentințe, știm prea bine, sunt menite să intimideze oamenii, să suprime disidența. Ele nu fac decât să sublinieze teama conducerii iraniene față de propriul popor și faptul că guvernul iranian se teme de adevăr”, a adăugat el.
Agenția de știri activistă HRANA afirmă că, până la 29 noiembrie, cel puțin 459 de protestatari au fost uciși în timpul tulburărilor. Printre victime, și 64 de minori.
Amnesty International afirmă că cel puțin 28 de persoane, inclusiv trei copii, ar putea fi executate pentru protestele de la nivel național, deoarece autoritățile iraniene folosesc pedeapsa cu moartea „ca instrument de represiune politică pentru a instaura frica în rândul publicului și a pune capăt revoltei populare”.
„Până acum cel puțin șase persoane au fost deja condamnate la moarte în cadrul unor procese fictive... Tuturor celor 28 de persoane li s-au refuzat procese echitabile, inclusiv dreptul de a avea acces la avocați aleși de ele, dreptul de a fi prezumate nevinovate; de a păstra tăcerea și de a beneficia de o audiere publică și echitabilă”, susține organizația într-o declarație din 2 decembrie.