Doi bărbați au fost executați pe 7 ianuarie în Iran, după ce au fost declarați vinovați de uciderea unui membru al forțelor Basij în timpul protestelor antisistem din Karaj, în apropiere de capitala iraniană, a anunțat sistemul judiciar iranian.
„Mohammad Mahdi Karami și Seyyed Mohammad Hosseini, principalii autori ai crimei care a dus la martiriul lui Ruhollah Ajamian, au fost spânzurați în această dimineață", a anunțat agenția de presă judiciară Mizan Online.
Karami și Hosseini fuseseră condamnați la moarte la începutul lunii decembrie. Curtea Supremă a confirmat sentințele de condamnare la moarte, acuzându-i de uciderea lui Ajamian la 3 noiembrie.
Procurorii au afirmat în rechizitoriu că Ajamian, în vârstă de 27 de ani, a fost dezbrăcat și ucis de un grup de persoane în doliu care participau la o comemorare pentru Hadis Najafi, ucisă în timpul protestelor din septembrie.
Karami și Hosseini au negat acuzațiile aduse împotriva lor și au declarat că au fost torturați în închisoare.
Cei doi bărbați nu au avut acces la un avocat ales de ei.
Avocatul Mohammad Hossein Aghasi, cu sediul la Teheran, spune că a aflat de la tatăl lui Karami că familia a putut să-l întâlnească „pentru ultima dată”.
Aghasi declarase că instanța nu i-a permis să îl reprezinte pe Karami, afirmație care contrazice recenta declarație a șefului Curții Supreme, potrivit căreia toți deținuții au dreptul de a-și alege reprezentantul legal.
Grupul de activiști HRANA l-a citat pe avocatul lui Karami spunând că clientul său se afla în greva foamei din 4 ianuarie în închisoarea centrală din Karaj pentru a protesta împotriva deciziei instanței și a refuzului acesteia de a-i refuza dreptul de a-și alege un avocat.
Luna trecută, organizația de opoziție 1500tasvir spunea că Mohammad Mahdi Karami a spus, în cadrul unei întâlniri cu ai lui, că ofițerii l-au bătut atât de tare în timpul arestării sale încât l-au abandonat pe stradă, crezând că este mort. Și-au dat seama că nu murise chiar când plecau și l-au arestat.
Organizațiile pentru drepturile omului au condamnat condamnările la moarte pronunțate împotriva protestatarilor din Iran în urma a ceeea ce au numit „procese false” care au avut loc sub forma a trei audieri pe parcursul a șase zile.
Amnesty International a declarat că procesele „nu au avut nicio asemănare cu o procedură judiciară semnificativă”.
Patru persoane au fost executate în legătură cu protestele declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, în urma arestării sale de către poliția de moralitate din Teheran pentru că ar fi încălcat legea hijabului.
Doi bărbați au fost spânzurați în decembrie, pe fondul indignării globale.
Iranul a răspuns la proteste printr-o represiune sângeroasă, ucigând aproape 500 de persoane, inclusiv minori. Alte mii de persoane au fost arestate, inclusiv mulți protestatari, precum și jurnaliști, avocați, activiști și alții, și opinia publică internă și internațională este îngrijorată de acuzațiile care li se pot aduce și de pedepsele care ar putea urma.