Linkuri accesibilitate

În jur de 60 de angajați ai ambasadei ruse la Praga ar putea fi expulzați suplimentar


Noul ministru ceh de externe, Jakub Kulhanek, făcând declarații de presă. 22 aprilie 2021
Noul ministru ceh de externe, Jakub Kulhanek, făcând declarații de presă. 22 aprilie 2021

Republica Cehă a anunțat că limitează numărul personalului de la ambasada rusă la Praga pentru a se potrivi cu dimensiunea personalului permis la ambasada cehă de la Moscova, pe măsură ce tensiunile dintre cele două țări se intensifică pentru presupusul rol al Rusiei în explozia din 2014 de la un depozit de armament soldata cu moartea a doi cehi. Autoritățile cehe au învinuit doi agenți ai serviciilor de informații ale armatei ruse (GRU) de implicare în acest caz.

Ministrul ceh de externe, numit ieri, 21 aprilie, Jakub Kulhanek, nu a spus câți membri ai personalului ambasadei ruse vor fi afectați de această decizie, dar într-un interviu acordat site-ului Lidovky.cz și publicat la sfârșitul zilei de ieri, el a indicat că „aproximativ” 60 de angajați ai ambasadei ruse vor fi expulzați dacă Moscova ignoră solicitarea Cehiei de a-i reprimi pe cei 20 de angajați ai ambasadei Cehiei de la Praga până astăzi, la prânz. Moscova a numit ultimatumul „inacceptabil” și nu l-a respectat.

Șeful diplomației Pragăi a declarat că Rusia până la sfârșitul lunii mai trebuie să reducă nivelul personalului de la ambasadă la nivelul corespunzător.

La 19 aprilie, 18 diplomați ruși identificați de autoritățile cehe ca fiind agenți de informații au fost expulzați din posturile lor din Praga. Moscova a expulzat, ca răspuns 20 de angajați ai ambasadei cehe la Moscova. Numărul personalului ambasadei Rusiei la Praga este în acest moment de 120.

XS
SM
MD
LG