Linkuri accesibilitate

În Moldova, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție a fost reținut pentru fals și abuz


Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție

Viorel Morari, șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, a fost reținut vineri, 10 ianuarie, pentru 72 de ore într-un dosar legat de fals în acte publice și abuz în serviciu. Morari a fost suspendat temporar din funcţie la începutul lui decembrie, pe durata unui control intern la procuraturile specializate, dispus de noul procuror general Alexandru Stoianoglo.

Într-un comunicat al Procuraturii Generale, publicat de Ziarul de Gardă, se precizează că sâmbătă, 11 ianuarie, „este programată punerea lui Viorel Morari sub învinuire, audierea lui (…) și soluţionarea chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procurer”.

„În fond, Viorel Morari este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”, se mai spune în comunicatul de presă al Procuraturii Generale.

Procuratura a mai precizat că Viorel Morari „nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi nu cooperează cu ancheta”.

Decizia Procuraturii Generale de a face verificări a survenit în urma anunțului lui Viorel Morari că a decis reluarea anchetei în privința finanțării din Rusia a Partidului Socialiștilor, despre care președintele Igor Dodon i-a vorbit fostului lider democrat Vlad Plahotniuc la o întâlnire filmată cu camera ascunsă în luna iunie.


Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG