Linkuri accesibilitate

În octombrie, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale de la Gazprom la un preț de circa 1031 de dolari


Șeful SA Moldovagaz, Vadim Ceban
Șeful SA Moldovagaz, Vadim Ceban

Șeful SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus la 1 octombrie pe rețelele de socializare online că livrările de gaze în Republica Moldova au loc în regim obișnuit, dar a fost contrazis câteva ore mai târziu de vicepremierul Andrei Spînu, care a spus într-o conferință de presă că Gazprom, concernul rus de stat, a redus livrările cu 30%.

Ceban a mai spus că prețul de achiziție a gazelor rusești în luna octombrie ar putea fi 1031 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, față peste 1880 de dolari în septembrie.

Zilele trecute, autoritățile de la Chișinău declarau că nu au certitudinea că Gazprom își va onora obligațiile contractuale și invocau o eventuală sistare a livrărilor de gaze către Republica Moldova.

De la 1 octombrie, a intrat în vigoare o nouă formulă de calcul a preţului la gazele de achiziție. Tot de azi intră în vigoare și un nou tarif pentru consumatorii finali – de aproape 30 de lei per un metru cub de gaze.

Pe 30 septembrie, Moldovagaz, companie fiică a Gazprom, a achitat a doua tranșă, cea finală, a plății în avans către Gazprom pentru gazele consumate în luna septembrie, cu o întârziere de zece zile. Plata totală a avansului (50%) pentru luna septembrie a constituit 35,9 milioane de dolari.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG