Linkuri accesibilitate

În octombrie, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale de la Gazprom la un preț de circa 1031 de dolari


Șeful SA Moldovagaz, Vadim Ceban

Șeful SA Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus la 1 octombrie pe rețelele de socializare online că livrările de gaze în Republica Moldova au loc în regim obișnuit, dar a fost contrazis câteva ore mai târziu de vicepremierul Andrei Spînu, care a spus într-o conferință de presă că Gazprom, concernul rus de stat, a redus livrările cu 30%.

Ceban a mai spus că prețul de achiziție a gazelor rusești în luna octombrie ar putea fi 1031 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, față peste 1880 de dolari în septembrie.

Zilele trecute, autoritățile de la Chișinău declarau că nu au certitudinea că Gazprom își va onora obligațiile contractuale și invocau o eventuală sistare a livrărilor de gaze către Republica Moldova.

De la 1 octombrie, a intrat în vigoare o nouă formulă de calcul a preţului la gazele de achiziție. Tot de azi intră în vigoare și un nou tarif pentru consumatorii finali – de aproape 30 de lei per un metru cub de gaze.

Pe 30 septembrie, Moldovagaz, companie fiică a Gazprom, a achitat a doua tranșă, cea finală, a plății în avans către Gazprom pentru gazele consumate în luna septembrie, cu o întârziere de zece zile. Plata totală a avansului (50%) pentru luna septembrie a constituit 35,9 milioane de dolari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG