Linkuri accesibilitate

În Polonia, întreruperea de sarcină este interzisă aproape total


Protest la Varșovia, după decizia Curții Constituționale de a elmina aproape total dreptul la avort, Polonia, 22 octombrie 2020
Protest la Varșovia, după decizia Curții Constituționale de a elmina aproape total dreptul la avort, Polonia, 22 octombrie 2020

În Polonia, dreptul la avort a fost suprimat aproape total, după ce joi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională și întreruperea sarcinii în cazul unei malformații grave a fătului. Preşedinta Curţii Julia Przylebska a declarat că legislaţia existentă care autorizează avortul în cazul unui fetus malformat este „incompatibilă” cu Constituţia poloneză.

Această hotărâre a provocat o reacţie critică imediată din partea Comisarului însărcinat cu drepturile omului la Consiliul Europei (CoE) Dunja Mijatovic.

„Eliminarea aproape a tuturor motivelor avortului legal în Polonia echivalează practic cu o interzicere a acestuia şi încalcă drepturile omului”, denunţă într-un comunicat comisarul.

Rămâne legal, sub guvernarea partidului ultra-conservator „Ordine și Justiție” (PiS), numai avortul în caz că viața femeii însărcinate este în pericol sau sarcina este urmarea unui viol sau incest.

Potrivit unor ONG-uri, numărul avorturilor practicate în mod clandestin în Polonia sau în clinici străine ar atinge 200.000 pe an. Oficial, în 2018, în Polonia s-au făcut 1.100 de întreruperi de sarcină, la o populație de 38 de milioane de locuitori, arată agențiile internaționale.

XS
SM
MD
LG