Linkuri accesibilitate

În R.Moldova se instaurează starea de urgență pe 60 de zile


Parlamentul a declarat marți stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile, pentru a facilita eforturile de limitare a epidemiei de coronavirus. Inițial se vorbea despre numai 30 de zile.

Decizia a fost adoptată printr-un vot aproape unanim, după dezbateri ample în care opoziția a acuzat puterea cu nu ar răspunde adecvat crizei. Cerând starea de urgență pe o perioadă atât de îndelungată, premierul Ion Chicu le-a spus deputaților că autoritățile trebuie să fie pregătite pentru situația în care, din cauza epidemiei, parlamentul nu se va putea întruni din nou, pentru a o prelungi.

„Vă promit că dacă pericolul dispare, voi fi primul care voi veni în parlament pentru a cere anularea acestei stări”, a spus Chicu.

Starea de urgență permite autorităților măsuri drastice pentru combaterea epidemiei, iar principala instituție de luare a deciziilor este Comisia pentru Situații Excepționale, în frunte cu primul ministru.

Partidele de opoziție au spus că guvernul nu a prezentat o listă de acțiuni concrete pe care ar vrea să le întreprindă în perioada stării de urgență și și-au exprimat îngrijorarea că drepturile și libertățile cetățenilor ar putea fi limitate nejustificat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG