Linkuri accesibilitate

În regiunea transnistreană, bisericile rămân deschise în timpul sărbătorilor pascale


Bisericile din regiunea transnistreană nu vor fi închise în perioada sărbătorilor pascale, iar enoriașii vor putea veni la slujbe, în pofida stării de urgență. Pentru slujbele de Bunavestire și Înviere în curțile bisericilor vor fi instalate corturi speciale puse la dispoziție de Statul major pentru combaterea epidemiei, scrie presa de la Tiraspol, cu referire la o întâlnire dintre liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, cu arhiepiscopul Savva de la Tiraspol. Astfel, slujbele vor avea loc nu în biserici, ci în corturi.

Bisericile rămân deschise în regiunea transnistreană, chiar dacă din 17 martie este instituită starea de urgență, iar de miercuri, 1 aprilie, locuitorii au fost obligați printr-un decret să se autoizoleze la domiciliu.

Arhiepiscopul Savva a spus la întâlnirea cu Krasnoselski că preoții dezinfectează încăperile, „în măsura posibilităților”, țin slujbele în curțile bisericilor cu respectarea distanței fizice dintre enoriași și folosesc lingurițe de unică folosință pentru împărtășanie.

În regiunea transnistreană au fost confirmate 35 de cazuri de coronavirus și două decese.

În Republica Moldova bisericile au fost îndemnate de autorități să respecte condițiile stării de urgență și să-și sisteze activitatea pentru a nu favoriza răspândirea epidemiei. Mai bine de 100 de biserici însă, din cele peste 1400 existente, au ținut în continuare slujbe în pofida avertismentelor, iar presa a scris că multe biserici oficiază slujbe noaptea pentru a evita controalele poliției.

Mai mulți preoți au fost diagnosticați cu coronavirus, iar unul dintre primele focare de Covid-19 din Republica Moldova a fost înregistrat la Ștefan-Vodă, după ce un preot de acolo condusese o excursie la Mănăstirea Poceaev, din Ucraina, cu 30 de moldoveni. Ulterior, 20 dintre ei au fost diagnosticați pozitiv cu coronavirus. La acea excursie a participat și o femeie care ulterior a fost prima persoană diagnosticată cu Covid-19 în regiunea transnistreană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG