Linkuri accesibilitate

În regiunea transnistreană doar puțin peste 24 la sută din populație s-a imunizat anti-COVID


Certificat vaccin anti-COVID, Tiraspol
Certificat vaccin anti-COVID, Tiraspol

De la începutul pandemiei Chişinăul a transmis Tiraspolului aproape 263 de mii de doze de vaccin anti-Covid, iar cadrele medicale din regiune au fost instruite de specialiști din Chişinău privind administrarea fiecărei categorii de vaccin, anunță un comunicat al Biroului de reintegrare. Comunicatul mai amintește și că persoanele vaccinate din regiunea transnistreană obțin și certificate confirmative legale ale Republicii Moldova. Aceste certificate de model internațional permit inclusiv circulația liberă în străinătate a locuitorilor regiunii transnistrene.

Vaccinurile ajung în regiunea transnistreană prin intermediul Chişinăului, care transmite Tiraspolului 10 la sută din donații, dar și din loturile achiziționate din Bugetul de stat. Chişinăul spune că face acest lucru pentru ca și cetățenii săi care locuiesc pe teritoriul pe care nu are acces, aflat sub controlul administrației separatiste, să poată avea acces la vaccin.

În pofida acestor eforturi cota de vaccinare în regiunea transnistreană rămâne foarte scăzută – doar puțin peste 24 la sută din populația din stânga Nistrului s-a imunizat.

Iar medicul sanitar-șef din stânga Nistrului, Natalia Beril, a declarat recent că dacă ritmul vaccinării nu va fi accelerat, va fi nevoie de doi ani pentru a atinge cota de 70 la sută de persoane vaccinate în regiunea transnistreană.

Liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, a mers zilele acestea la Moscova, iar la o întâlnire avută marți cu șeful adjunct al administrației prezidențiale, Dmitri Kozak, i-a cerut acestuia, din nou, vaccin rusesc Sputnik-V

În regiunea transnistreană au fost create așteptări mari legate de vaccinul rusesc Sputnik V. Vadim Krasnoselski și presa din regiune au promis încă de la începutul anului vaccin rusesc pentru toți locuitorii regiunii, iar în așteptarea serului rusesc lansarea campaniei de vaccinare a întârziat și primele loturi de AstraZeneca au fost ținute de Tiraspol în depozite. Însă Moscova a trimis pentru regiunea separatistă doar 41 de mii de seturi de Sputnik, în luna aprilie și iunie. Nu au avut mai mult succes nici solicitarea Tiraspolului de a cumpăra vaccin rusesc.

Astfel că loturile de vaccin occidental transmise de Chişinău sunt sigurele disponibile pentru locuitorii regiunii transnistrene. În acest moment acolo există Pfizer, AstraZeneca și Sinovac, dar și cantități limitate de Johnson&Johnson, disponibil însă doar în unele orașe.

În încercarea de a accelera vaccinarea, autoritățile sanitare locale au deschis puncte de vaccinare la piețele de la Tiraspol, Bender, Râbnița, Slobozia și Dubăsari, se fac maratoane mobile de week-end și sunt organizate echipe mobile care merg în sate. Cu toate acestea rata de vaccinare rămâne foarte scăzută. Vineri, de exemplu, presa din regiunea transnistreană a anunțat că s-au vaccinat puțin peste 640 de persoane, asta în timp ce au fost înregistrate peste 500 de cazuri noi de îmbolnăviri de Covid-19.

De la începutul pandemiei, aproape 72 de mii de persoane în regiunea transnistreană au fost diagnosticate cu Covid-19, iar peste 1600 au decedat. Spitalele sunt pline în proporție de peste 90 la sută. Practic o treime din îmbolnăvirile zilnice din regiunea transnistreană sunt înregistrate în regiunea transnistreană.

XS
SM
MD
LG