Linkuri accesibilitate

În Republica Moldova s-a aprobat a patra doză de vaccin anti-Covid


Ministrul Sănătății de la Chișinău Ala Nemerenco a anunțat că s-a aprobat vaccinarea anti-Covid cu a doua doză booster, ceea ce aduce numărul total de vaccinări recomandate la patru, relatează IPN.

Nemerenco a precizat că ministerul Sănătății va emite un ordin în acest sens „într-o zi, sau două”, după ce Consiliul Național pentru Imunizări stabilește „ce tip de vaccin se utilizează, care este doza, care sunt categoriile prioritare de persoane ce trebuie să facă acest vaccin”.

În perioada 11-17 iulie, în Republica Mokldova au fost confirmate 3.360 de cazuri de infecții cu coronavirus și opt decese, fiind făcute 24.324 de teste, a informat marți 19 iulie ministerul Sănătății.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul campaniei de vaccinare (2 martie 2021), în R. Moldova doar 32% din populație este vaccinată cu o doză și puțin peste 31% cu schema completă. În schimb, 92% din lucrătorii medicali din sunt vaccinați cu schema completă.

Municipiul Chișinău este în cod portocaliu de alertă sanitară din cauza numărului ridicat de noi infectări cu coronavirus, iar orașele Ialoveni și Anenii-Noi sunt deocamdată în cod galben. Celelalte localități ale R. Moldova rămân în cod verde, adică în afara pericolului epidemiologic. Tot la Chișinău, de săptămâna trecută, este obligatorie masca de protecție în unitățile sanitare și se recomandă purtarea ei în transportul în comun și în spațiile închise.

Avertisment OMS pentru Europa

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat marți că în Europa crește alarmant numărul de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Săptămâna trecută, în Europa s-au înregistrat aproape trei milioane de cazuri noi de infectări, adică aproape jumătate din numărul total de cazuri raportate la nivel global. Numărul spitalizărilor s-a dublat în aceeași perioadă, iar cel al deceselor a ajuns la 3.000 pe săptămână.

În aceste condiții, OMS cere guvernelor europene să intensifice campaniile de vaccinare și să reintroducă măsuri de securitate sanitară, cum ar fi purtarea măștii în transportul public și în spațiile publice închise, pentru a evita restricții mai dure la toamnă.

În Cehia, administrarea celei de a doua doze booster a început pe 18 iulie și este recomandată persoanelor de peste 60 de ai și celor din grupe de risc, dar este disponibilă pentru orice persoane peste 18 ani.

A doua doză booster fusese recomandată săptămâna trecută de Uniunea Europeană pentru toate persoanele peste 60 de ani și cele din grupele de risc.

În Statele Unite, toate persoanele peste 50 de ani sau în grupe de risc sunt îndemnate să-și facă al doilea vaccin booster „cât mai repede” și să nu aștepte noile vaccinuri, care sunt adaptate la cele mai recente subvariante Omicron, BA.4 și BA.5. Acestea ar putea fi pe piață la toamnă.

„Acum sunteți amenințați”, declara marți doctorul Anthony Fauci, consilierul prezidențial pe probleme de sănătate în administrația Statelor Unite. „Acum trebuie să vă vaccinați” cu a patra doză, a spus Fauci.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG