Linkuri accesibilitate

În România, actul sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol


În decembrie 2021, societatea Declic protesta în fața Parlamentului Românie, cerând modificarea Codului Penal pentru a pedepsi mai dur abuzurile împotriva minorilor.

Cu mai puțin de o săptămână înainte de Crăciun, comisia juridică din Camera Deputaților de la București a aprobat proiectul de lege prin care actual sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol.

Proiectul privind extinderea noțiunii de consimțământ a fost adoptat sub presiunea societății civile, remarcă G4media. Comunitatea Declic a strâns semnăturile a peste 100.000 de cetățeni pe o petiție care cerea ca actul sexual cu un minor sub 16 să fie considerat viol, delict pedepsit mai aspru.

Potrivit statisticilor oficiale, citate de G4media, în ultimii 6 ani, din cele 18.500 de sesizări de copii abuzați, 12.600 de cazuri au fost închise de anchetatori. De cele mai multe ori, agresiunea sexuală este instrumentată drept act sexual cu minor, care atrage o pedeapsă mai ușoară decât violul.

„Prin modificările legislative propuse, cresc, totodată, și pedepsele pentru cei care întrețin relații sexuale cu minorii forțați să se prostitueze, dar și pentru pornografia infantilă. Este o lege atât de necesară!”, a scris pe Facebook președinta Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol (PSD), unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege.

Proiectul de lege va fi înaintat acum în plenul Camerei Deputaților, care este camera decizională, unde se așteaptă votul final în februarie.

La mijlocul lui aprilie, ​Parlamentul francez a adoptat o lege similară - invocată ca model de organizațiile societății civile din România, care califică drept viol un act sexual cu un minor sub 15 ani. Pedeapsa poată să ajungă la 20 de ani închisoare.

A fost inclusă și o clauză care permite relaţii sexuale consensuale între un minor şi o persoană cu o vârstă mai mare cu cel mult cinci ani. Clauza nu se va aplica în cazurile de agresiune sexuală.

Noua lege franceză, adoptată cu votul unanim al Adunării Naționale, consideră, de asemenea, că actul sexual incestuos cu un minor de sub 18 ani este un viol.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG