Linkuri accesibilitate

În România, CCR analizează constituționalitatea numirii lui Ludovic Orban ca premier


Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale a României

În România, Curtea Constituțională a stabilit ca Parlamentul și Administrația Prezidențială să transmită, până pe 14 februarie, argumentele legate de sesizarea de soluţionare a unui posibil conflict juridic de natură constituţională privind desemnarea lui Ludovic Orban să formeze din nou Guvernul. Oficiali ai CCR au anunțat, de asemenea, că data la care va avea loc ședința de judecată va fi stabilită ulterior, transmite Agerpres.

Sesizarea CCR privind existența unui posibil conflict juridic de natură constituțională a fost făcută de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, membri PSD și constă, se spune în sesizarea remisă CCR „în exercitarea în mod discreționar a atribuțiilor Președintelui României (...) constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru (…)” Marcel Ciolacu, preşedintele Klaus Iohannis ar fi încălcat voința Parlamentului, care a aprobat moțiunea de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Orban, prin desemnarea tot a lui Ludovic Orban să propună un nou guvern.

După ce parlamentul a votat în favoarea moțiunii de cenzură, înlăturând astfel guvernul Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat, pe 6 februarie, tot pe Ludovic Orban să formeze unui nou guvern, anunțând că își păstrează ca primă opțiune alegerile anticipate. Ludovic Orban a depus luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare. Echipa este aceeași ca în Guvernul Orban I, iar programul a fost actualizat, din care lipsesc însă revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin și dublarea alocațiilor pentru copii.

De la data depunerii documentelor de către premierul desemnat curg cele 60 de zile pe care le are la dispoziție Parlamentul să acorde vot de încredere noului Guvern.

XS
SM
MD
LG