Linkuri accesibilitate

În România continuă cercetarea penală în dosarul protestului din 10 august 2018


Ampla demonstrație împotriva corupției și a Guvernului PSD, Piața Victoriei, 10 august 2018/

La patru ani de la marele protest anti-corupție și împotriva Guvernului PSD de pe 10 august 2018, de la București, la care au participat și mulți români din diaspora, dosarul intervenției în forță a jandarmilor continuă să fie în ancheta penală a Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general.

Intervenția forțelor de ordine, care au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă, s-a soldat atunci cu rănirea a peste 450 de persoane, printre care și copii, care au solicitat îngrijiri medicale. 70 de persoane au ajuns la spital, iar unul dintre participanții la protest a murit câteva zile mai târziu.

„Remember 10 august”

Potrivit portalului G4media, sunt urmăriți penal șefii de atunci ai Jandarmeriei și 19 jandarmi, între 3 colonei în rezervă.

La nivel politic, a fost pus sub urmărire doar un fost secretar de stat din Ministerul de Interne. Ministrul de Interne de atunci, Carmen Dan, și fostul lider al Partidului Social Democrat de guvernământ de atunci, Liviu Dragnea nu au fost învinuiți, deși au fost audiați de procurori.

Dosarul protestului din 10 august fusese clasat la începutul anului 2021, pentru a fi redeschis câteva luni mai târziu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG