Linkuri accesibilitate

În România, cultura merge înainte, păstrând masca pe față și distanța socială


În România se reiau nu doar concertele în aer liber, vizitele la muzeu, deschiderea librăriilor și a bibliotecilor, ci și producția cinematografică.

Nu oricum, însă, ci conform unor reguli stricte, prevăzute de Ordinul semnat de ministrul culturii și cel al sănătății care se stabilește restricțiile impuse pe platourile de filmat și regulile pe care trebuie să le respecte actorii.

Chiar dacă unele dintre ele pot părea de neimaginat în timpuri normale, industria e mulțumită. „Va fi greu, dar e un pas înainte”, spune pentru Europa liberă producătoarea Ada Solomon.

Dincolo de obișnuitele măsuri de triaj, de luarea temperaturii sau de igienă, pentru cinematografie sunt și câteva reguli speciale, specifice domeniului. Astfel, pentru filmările în interior, suprafața platoului de filmare trebuie organizată în așa fel încât „fiecare persoană să aibă o suprafață aferentă de 4 m2”. Asta deși distanța dintre persoane tot de 1,5 m trebuie să fie, Ca să nu mai discutăm de prevederea care spune că „se vor evita scenele cu contact apropiat îndelungat, mai mult de 15 minute, la o distanță mai mică de 1,5 m”. Evitare nu înseamnă însă interzicere, așa că scenele apropiate trebuie să fie filmate în cele 15 minute, după care filmarea se oprește. Oricum, nici contactul fizic dintre actori nu este interzis, ceea ce ar fi fost absurd, ci doar recomandat a fi evitat.

Mai multe puteți citi AICI.

XS
SM
MD
LG