Linkuri accesibilitate

În Rusia au început alegerile parlamentare


„Este înfricoșător”: observatorii electorali ruși se pregătesc de provocările din timpul votului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00

„Este înfricoșător”: observatorii electorali ruși se pregătesc de provocările din timpul votului

În Rusia au început alegerile parlamentare care durează trei zile și care se așteaptă să fie dominate de partidul de guvernământ, Rusia Unită, sprijinit de președintele Vladimir Putin.

Votul a început în zorii zilei de 17 septembrie în Extremul Orient, într-o țară care acoperă 11 fusuri orare.

Vor fi aleși toți cei 450 de deputați în camera inferioară a parlamentului, sau Duma de Stat. Concomitent, între 17 și 19 septembrie, au loc alegeri locale în nenumărate regiuni.

Autoritățile au declarat că votul trebuie repartizat pe trei zile pentru a preveni aglomerația din cauza pandemiei COVID-19, care a devastat Rusia, în ciuda faptului că a fost prima țară din lume care a omologat un vaccin.

Activiștii de opoziție și unii parlamentari liberali susțin însă că măsura a făcut parte dintr-o serie de eforturi ale Kremlinului de a manipula prezența la vot și de a crea premisele pentru o victorie plauzibilă a partidului prezidențial Rusia Unită.

Autoritățile au blocat și sigurul element care ar fi putut aduce un element de surpriză, și anume sistemul de „smart voting” sau „vot inteligent”, creat încă din 2018 de opozantul Alexei Navalnîi și colaboratorii săi – un sistem care ar trebui să-i ajute pe ruși să aleagă candidatul cu cele mai mari șanse împotriva Rusiei Unite, și asta indiferent de partidul din care face parte. Scopul acestui vot inteligent este de a eroda puterea Rusiei Unite.

Sondajele de opinie realizate înainte de vot de centrul independent Levada arată că rușii sunt profund nemulțumiți de modul cum funcționează Duma de Stat, controlată de partidul pro-prezidențial. Și mai nepopular este partidul însuși.

Rusia Unită deține o supermajoritate în cameră, dar popularitatea sa este în prezent cea mai scăzută din cele aproape două decenii existență.

Chiar și sondajul institutului de stat VTsIOM arată că popularitatea Rusiei Unite a scăzut la aproximativ 29%. În schimb, rata de popularitate a președintelui Vladimir Putin – care nominal nu este membru al partidului Rusia Unită – rămâne constant la peste 60%. Mai mult, Putin nu are niciun rival credibil în actuala lume politică din Rusia.

Alte trei partide au în prezent locuri în Dumă, plus două locuri deținute de parlamentari din două partide obscure.

Cel mai puternic este Partidul Comunist. Celelalte două sunt Partidul Liberal Democrat din Rusia, partid naționalist condus de Vladimir Jirinovski, și „Rusia dreaptă”, care anul acesta a fuzionat cu un alt partid relativ necunoscut condus de un scriitor naționalist popular.

Toate cele trei partide sunt nominal în opoziție cu Rusia Unită, dar în realitate rareori votează împotriva inițiativelor majoritare sau a celor care fac lobby explicit pentru Kremlin.

O pierdere a supermajorității Rusiei Unite ar putea face mai dificilă trecere prin Duma de stat a unor legi importante, cum sunt amendamentele constituționale. Acest lucru, la rândul său, ar complica potențial perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2024, când este programat să înceteze mandatul actual al lui Putin.

XS
SM
MD
LG