Linkuri accesibilitate

În Rusia, sute de persoane arestate la protestele pentru eliberarea lui Navalnîi


În Rusia au loc proteste - oamenii cerând eliberarea din închisoare a lui Aleksei Navalnîi. Poliţia rusă a arestat miercuri peste 300 persoane la manifestaţiile pentru susţinerea opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi.

Arestările au avut loc în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin a susţinut un discurs privind starea naţiunii în care a avertizat Occidentul să nu treacă de „liniile roşii", pe care le stabileste Moscova afirmând că Rusia va reacţiona prompt şi dur la orice provocare şi cei responsabili „vor regreta”.

Protestele în sprijinul lui Aleksei Navalnîi, aflat de trei săptămâni în greva foamei pentru că i se refuză accesul la un medic din afara penitenciarului şi în care să aibă încreder e– au fost intimpinate de masuri dure ale poliției si de arestari si rețineri ieri și îmn zori zilei de astazi. Organizatorii lor au prevazut acţiuni de protest în peste 160 de oraşe. La Moscova mii de oameni au iesit în strada.

Percheziţiide din aceasta dimineata și de ieri au vizat deja sedii legate de organizaţia anti corupție a lui Navalnîi în circa 20 de oraşe. Au fost reținute astazi si avocata Liubov Sobol, personalitate proeminentă a opoziţiei moscovite, şi purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmîş.

Cred că ei încearcă să îi sperie pe sprijinitorii noștri prin arestarea mea

Liubov Sobol a declarat colegilor nostri de le televiziunea Current Time de la sectia de politie in care se afla în aceasta dimineață: „Pot s-o numesc doar răpire. Nu am alte cuvinte, pentru ca nu poti să impingi pe cineva intr-un microbuz, să pornești masina și să nu-i dai persoanei niciun fel de hârtie care să explice de ce persoana este arestată sau dusă la poliție… Cred că ei încearcă să îi sperie pe sprijinitorii noștri prin arestarea mea. Dar eu cred că oamenii vor continua sa își apere drepturile și să ceara libertate pentru Navalnîi.”

Vladimir Rîjkov, fostul vicepreședinte al camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, a declarat agenției de presă TASS că poliția l-a reținut sub suspiciunea că ar fi încălcat legea privind organizarea de evenimente și adunări publice.

Corespondentii postului nostru de radio relatează că polițistii au facut o perchezitii la locuința șefului echipei lui Navalnii de la Ekaterinburg, iar in orașul Kurgan de la granița cu Kazahstanul, o membră a echipei lui Navalnîi, Sofia Lopatina, a fost reținută. La Nijni Novgorod au fost reținuți activiștii Roman Timchenko și Stanislav Dmitrievski .

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a caracterizat drept „deplorabilă” arestarea celor mai apropiați aliați ai lui Navalnîi înaintea protestelor anunțate în întreaga Federație Rusă pentru astazi. Charles Michel a cerut autorităților de la Moscova să respecte dreptul la întrunire.

Starea precară de sănătate a liderului opoziției aflat în detenție și în greva foamei de 3 săptamini i-a forțat pe aliații săi să organizeze aceste mitinguri, temîndu-se că viața sa este în pericol. Autoritățile medicale ruse susțin că starea sa de sanitate este satisfacatoare, ceea ce contrazice opiniile medicilor care cunosc bine dosarul medical al lui Navalnii și care sunt îngrijorați de starea sa de sănătate și de lipsa tratamentului adecvat acordat în detenție.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde a primit tratament îndelungat după otrăvirea sa în Siberia în luna august a anului trecut cu un agent neurotoxic din categoria Noviciok. Navalnii il consideră răspunzator pentru otravirea sa pe președintele rus Vladimir Putin. FSB și Kremlinul au negat orice rol în acest caz.

Navalnii are de ispășit o pedeapsa de 2 ani și jumătate în inchisoare, într-un caz considerat de sprijinitorii săi, de organizatii internaționale pentru apărarea drepturilor omului și de Occident, drept motivat politic.

Puteți afla amănunte în timp real urmărind pagina noastră.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG