Linkuri accesibilitate

În semn de protest față de Rusia, miniștrii de finanțe din țările occidentale au părăsit reuniunea G20


Janet Yellen, ministrul SUA al finanțelor
Janet Yellen, ministrul SUA al finanțelor

Ministrul american al finanțelor, Janet Yellen, și omologii săi canadieni și europeni au părăsit, la 20 aprilie, o reuniune a miniștrilor de finanțe din cadrul Grupului celor 20, în semn de protest față de invazia Moscovei în Ucraina.

Oficialii britanici, francezi și canadieni s-au alăturat ieșirii de la reuniunea virtuală, care a avut loc în marja reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional (FMI) de la Washington. Yellen le-a spus participanților că dezaprobă ferm prezența unui înalt oficial rus la reuniune, potrivit a două surse care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului. Ministrul american declarase la începutul acestei săptămâni că nu va participa la întâlniri cu omologii săi mondiali dacă vor fi incluși oficiali ruși.

Ministrul ucrainean de finanțe, Serhei Marcenko, a părăsit, și el, reuniunea, potrivit AFP, care citează o sursă în relație cu evenimentul. Ministrul britanic de finanțe, Rishi Sunak, a declarat că el, Yellen și vicepremierul canadian, Chrystia Freeland, au ieșit în timp ce delegații ruși au luat cuvântul.

Sunak a declarat pe Twitter că miniștrii care au ieșit sunt „uniți în condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei și vor face presiuni pentru o coordonare internațională mai puternică pentru a pedepsi Rusia”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG