Linkuri accesibilitate

În Serbia au avut loc primele alegeri generale din Europa de la izbucnirea pandemiei de coronavirus


Un centru de votare din Belgrad, 21 iunie 2020.

În Serbia au avut loc primele alegeri generale din Europa de la începutul epidemiei de coronavirus în urmă cu trei luni. Este de așteptat ca forțele conservatoare din jurul președintelui Aleksandar Vucic să câștige o majoritate confortabilă. La secțiile de votare sunt au fost puse la dispoziția celor 6,6 milioane de alegători măști medicale și dezinfectat pentru mâini.

Până în orele serii, participarea la vot era de numai 41%, o prezență redusă datorită în mare parte epidemiei.

De asemenea, s-au făcut auzite chemări la boicotarea alegerilor din partea unor formațiuni de opoziție, care spun că votul ar fi fost liber, inclusiv pentru că președintele Aleksandar Vucic controlează presa.

Popularitatea lui Vucic a crescut în ultimele luni și datorită modului în care autoritățile au gestionat criza provocată de pandemia de coronavirus. Potrivit universității Johns Hopkins, în Serbia erau duminică numai 12 mii de cazuri confirmate de contaminare cu noul coronavirus și 260 de decese.

Coaliția de guvernare conservatoare a lui Vucic promovează integrarea Serbiei în UE, dar și relațiile bune cu Rusia și China.

XS
SM
MD
LG