Linkuri accesibilitate

În Turcia continuă campania împotriva presupușilor simpatizanți ai lui Fethullah Gülen


Fethullah Gulen, auto-exilat la Saylorsburg, în Statele Unite ale Americii

În Turcia continuă campania împotriva presupușilor simpatizanți ai mișcării clericului Fethullah Gülen. Marți, încă 228 de persoane au fost reținute într-o nouă campaniei a autorităților împotriva mișcării lui Gülen, un rival al președintelui Recep Tayyip Erdogan. Reținerile sunt urmarea unei anchete făcută la Ministerul Justiției și în armată iar Gülen este acuzat de Ankara că ar fi stat în spatele tentativei de puci din iulie 2016.

De la tentativa de puci din 2016, aproximativ 80 000 de oameni au fost arestați în Turcia în aşteptarea procesului, iar aproximativ 150 000 de funcţionari publici, militari şi alţi lucrători din sistemul administrativ au fost destituiţi sau suspendaţi din funcţii, toți fiind acuzați de relații cu mișcarea clericului Fethullah Gulen, care s-a exilat în Statele Unite.

Aliaţii occidentali ai Turciei şi organizaţiile pentru drepturile omului au criticat amploarea acestei campanii.

Campania împotriva clericului auto-exilat a avut reverberații și în R.Moldova: în septembrie 2018, șapte profesori ai rețelei de școli „Orizont” au fost deportați în Turcia unde au fost arestați sub acuzația de a fi simpatizanți ai mișcării lui Fethullah Gülen. Ulterior, R.Moldova a fost condamnată la CEDO pentru aceste extrădări iar la începutul anului, noul Procuror General, Alexandr Stoianoglo anunța că ancheta penală privind expulzarea va continua numai în cazul fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Doi foști adjuncți ai acestuia precum și șefa Biroului Migrație și Azil au fost scoși de sub urmărire penală.

XS
SM
MD
LG