Linkuri accesibilitate

Congresul american a fost asaltat de suporteri violenți ai lui Donald Trump (VIDEO/FOTO)


Grupuri de susținători violenți ai președintelui SUA, Donald Trump, care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale, au luat cu asalt clădirea Capitolului, unde avea loc procesul de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale și certificarea victoriei democratului Joe Biden.

Update, ora 02.00: Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat că Congresul va continua și în această noapte procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, potrivit The Guardian și CNN.

Senatul și Camera Reprezentanților au fost curățate, astfel încât să poată relua procedurile imediat după ora 20.00.

Update, ora 0.55: Forțele de ordine anunță că acum clădirea Capitoliului este securizată, transmite CNN. Au fost reținute 20 de persoane. Pentru a dispersa mulțimea, poliția a folosit gaze lacrimogene. Anterior, trupe speciale ale FBI au intrat în clădire ca să restaureze ordinea.

Update, ora 23.20: Mesajul video al președintelui Donald Trump, după apelul lui Joe Biden:

https://www.youtube.com/watch?v=2AeI6Mv0ALg&t=15s&ab_channel=ABCNews

„Știu că suferiți, ne-au furat victoria, am câștigat detașat, dar e timpul să mergeți acasă, trebuie să fim pașnici, să respectăm ordinea, alegerile au fost fraudate, dar mergeți acasă. Plecați acasă acum, trebuie să fie liniște, pace. Nu vrem să fie nimeni rănit. Plecați acasă, vă iubim, știu cum vă simțiți, dar plecați acasă și plecați în liniște”.

Update, ora 23.10: Președintele ales Joe Biden, face un apel la Donald Trump să restabilească liniștea. „Nu este un protest, este o insurecție! Domnule președinte Trump, ieșiți în față, acționați. Fac apel la Donald Trump să se adreseze prin televiziunile naționale și să ceară oprirea acestui asediu. ​Dumnezeu să binecuvânteze America, trupele și pe cei care încearcă să păstreze ordinea”

***

Suporteri violenți ai lui Trump au încercat - se pare că au și reușit, pentru moment - să pătrundă în clădirea Congresului, după ce s-au confruntat cu forțele de ordine.

Sesiunea specială comună a Camerei Reprezentanților și a Senatului (dedicată confirmării, prin numărarea voturilor electorale, a alegerii candidatului Partidului Democrat Joe Bide) a fost suspendată.

Vicepreședintele american Mike Pence, care conducea sesiunea comună a Congresului, a fost evacuat din clădire, se pare că și membri ai Congresului a fost scoși din clădire.

„În viața noastră politică nu e loc de violență, indiferent de ce parte te-ai afla”, a spus pe Twitter Ronna McDaniel, șefa Comitetului Național al Partidului Republican.

La Washington începuse confirmarea în Congres a victoriei în alegerile prezidențiale a democratului Joe Biden.

Zeci de legislatori din partidul învinsului, republicanul Donald Trump, și-au ținut promisiunea de a ridica obiecții față de „certificarea” rezultatelor din statele pierdute de Trump la scor strâns, începând cu Arizona.

Mai multe detalii LIVE aici

Procedura care este de obicei pur formală și durează puțin riscă să se prelungească de această dată, chiar dacă șansele de reușită ale obiecțiilor republicane sunt considerate nule de juriști. Ședința a avut loc pe fundalul unor demonstrații organizate la Washington de suporterii președintelui Trump.

Într-o scurtă apariție în fața lor, miercuri, Trump, în apropierea Casei Albe, și-a repetat afirmațiile - neîntemeiate - că alegerile au fost falsificate.

Trump și-a îndemnat apoi suporterii să meargă să-i „aclame” pe membrii Congresului, „dar poate nu pe toți”.

Ulterior, au avut loc ciocniri între demonstranți și poliția care apără sediul legislativului. (RFE/RL)

Capitoliul luat cu asalt de susținători violenți ai președintelui Donald Trump
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00

XS
SM
MD
LG