Linkuri accesibilitate

Încă 30 de zile de arest la domiciliu pentru Igor Dodon în dosarul „kuliok”  


Un alt dosar în care este vizat fostul președinte Dodon, numit generic „Energocom”, a fost trimis în instanță.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au prelungit cu încă o lună arestul preventiv pe numele ex-președintelui Igor Dodon în dosarul numit generic „kuliok”, în care acesta este acuzat de corupere pasivă și de acceptarea finanțării Partidului Socialiștilor de către „o organizație criminală”.

Dodon va rămâne în arest la domiciliu până pe 20 noiembrie, anunță newsmaker.md, precizând că instanța l-a obligat pe fostul președinte să răspundă la apelurile procurorilor și i-a interzis să părăsească domiciliul și să comunice cu figuranții dosarului.

Prelungirea arestului a fost cerută de procurorul Petru Iarmaliuc pe motiv că ar exista riscul eschivării și influențării martorilor din partea fostului președinte.

Argumentele procurorului au fost respinse ca „neîntemeiate” de avocații lui Dodon, care au solicitat eliberarea imediată a acestuia. Dodon, care se declară nevinovat și susține că este urmărit de justiție la comanda actualei guvernări, a repetat, luni, 17 octombrie, că nu intenționează să se eschiveze de justiție.

Fostul președinte se află în arest la domiciliu din 26 mai, în dosarul „kuliok”, inițiat în temeiul imaginilor video în care i s-ar oferi o pungă neagră din partea ex-liderului PDM Vladimir Plahotniuc.

Pe 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat dosarul la CSJ precizând că Dodon este acuzat că, în iunie 2019, ar fi pretins și primit între 600.000 și un milion de dolari de la oligarhul democrat Vladimir Plahotniuc și omul lui de încredere, Serghei Iaralov.

Banii ar fi fost destinați pentru cheltuielile curente ale Partidului Socialiștilor, inclusiv pentru salariile angajaților partidului. În schimb, Dodon ar fi urmat să negocieze cu factori de decizie din Rusia condiții favorabile Partidului Democrat și personal lui Plahotniuc privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între democrați și socialiști.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG