Linkuri accesibilitate

Încă patru judecători excluși din cursa pentru CSM. Ce i-a întrebat comisia pre-vetting?


Președintele comisiei pre-vetting, olandezul Herman von Hebel și fosta magistrată, Tatiana Raducanu, membră a comisiei.
Președintele comisiei pre-vetting, olandezul Herman von Hebel și fosta magistrată, Tatiana Raducanu, membră a comisiei.

Comisia pre-vetting, care verifică integritatea pretendenților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins candidaturile a încă patru judecători. Decizia comisiei a fost anunțată marți, 31 ianuarie.

Judecătorii Mihail Bușuleac, Veronica Cupcea, Aliona Miron și Nicolae Șova au fost eliminați din concursul pentru posturile de membri în CSM. Cei patru au la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă permit sau nu ca deciziile în privința lor să fie publicate pe site-ul comisiei. De asemenea, ei pot contesta deciziile la Curtea Supremă de Justiție, în termen de cinci zile.

Astfel, din cei 23 de judecători care aspiră la un post în CSM, 11 nu au promovat evaluarea, cinci au fost acceptați, iar alți șapte continuă să aștepte deciziile comisiei de evaluare.

La audierile care au avut loc pe 14 decembrie 2022, comisia pre-vetting i-a adresat lui Mihail Bușuleac o serie de întrebări despre achizițiile imobiliare. Judecătorul a spus că a fost ajutat să le facă de către părinți, dar că nu a reușit să afle de unde aveau aceștia banii, părinții decedând recent. Potrivit datelor comisiei, tatăl lui Bușuleac ar fi primit 88.000 de dolari de la o companie din Panama, dar judecătorul a spus că nu cunoaște nimic despre această tranzacție.

Judecătoarea Veronica Cupcea a fost audiată de comisie pe 17 decembrie 2022. Întrebările de bază au vizat cumpărarea unui apartament în Chișinău și a unui teren cu casă, în Criuleni. Magistrata a comunicat că ea, împreună cu soțul, care a fost anterior judecător, acum fiind avocat, au făcut economii câte 20% din salariu începând cu anii '90. Judecătoarea nu a putut preciza suma exactă pe care a primit-o de la părinții săi, menționând că ei au ajutat-o „mereu cu ce au putut”.

În cadrul audierilor în comisia de pre-vetting din 1 decembrie, Aliona Miron a fost supusă unei serii de întrebări în legătură cu imobilele sale, începând cu casa de 190 de metri pătrați primită de la mama sa, în 2018. De asemenea, comisia pre-vetting a vrut să afle cum a putut cere judecătoarea un apartament la preț preferențial (în sectorul Botanica din Chișinău), în 2015, prin intermediul unui program de îmbunătățire a condițiilor de trai, deși avea încă din 1997 un imobil de 140 de metri pătrați în sectorul Râșcani al capitalei. Judecătoarea a spus că este vorba de un apartament într-o casă veche, aflat în stare avariată.

Nicolae Șova a avut interviul pe 1 decembrie 2022. Comisia a avut întrebări în legătură cu faptul că, în 2014, Șova a cumpărat un apartament cu o suprafață de 73 m. p. la un preț preferențial (25.000 de euro), dar nu a înștiințat CSM atunci că dispunea deja de un apartament și de trei terenuri, pe unul dintre care a început construcția unei case. El a vândut apartamentul respectiv în 2020 cu 530.000 de lei fiicei sale. Șova a spus că a acționat „din punctul de vedere al moralității unui cetățean care dorește să îmbunătățească condițiile de trai ale familiei”.

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG