Linkuri accesibilitate

Încă patru oficiali numiți de ruși în regiunile ucrainene ocupate au decedat


Persoane înarmate pro-ruse păzesc intrarea în biroul procurorului din Lugansk, 30 aprilie 2014
Persoane înarmate pro-ruse păzesc intrarea în biroul procurorului din Lugansk, 30 aprilie 2014

Așa numitul procuror general al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL), Serghei Gorenko, și adjunctul său, Ekaterina Steglenko, au decedat vineri, 16 septembrie, în urma unei explozii.

Un video publicat de presa ucraineană și rusă, dar și de canalele de telegram, arată că explozia a avut loc la etajul trei al clădirii procuraturii RPL. Cei doi s-ar fi aflat în biroul procurorului general în momentul în care s-a produs deflagrația.

Reprezentanții administrației ruse din regiune au spus că există mai multe victime, fără să se cunoască exact numărul lor.

Lugansk este o regiune din estul Ucrainei, controlată de separatiștii susținuți de Rusia încă din 2014.

Tot vineri, 16 septembrie, s-a aflat despre asasinarea soților Oleg și Ludmila Boiko, care făceau parte din administrația (numită de Moscova) a orașului Berdiansk din regiunea Zaporojie, ocupată de trupele ruse.

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru explozia din Lugansk și asasinatul de la Berdiansk.

Anterior, au fost mai multe cazuri în care s-a anunțat uciderea oficialilor numiți de Moscova în regiunile ucrainene ocupate de Rusia. Informațiile n-au putut fi întodeauna verificate în mod independent.

Pe 12 septembrie, de exemplu, s-a aflat că uciderea a doi oficiali impuși de Rusia în Hersonul ocupat a fost înscenată de Rusia, prin Serviciul Federal de Securitate (FSB), pentru a zădărnici ceea ce ei numesc atacuri planificate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG