Linkuri accesibilitate

Încă un atac antisemit în Germania


Sinagoga din Hamburg
Sinagoga din Hamburg

Victima atentatului este un student evreu din Hamburg, făptaşul un german din Kazahstan

Un nou atac antisemit a zguduit Germania. Un student evreu, în drum spre o sinagogă din Hamburg, a fost atacat duminică de un bărbat. Atacatorul i-a spart studentului capul cu o lopată, după cum a anunţat poliţia din Hamburg pe Twitter.

Încă un atac antisemit în Germania
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Presa a aflat că făptaşul, Grigori K., în vârstă de 29 de ani, provine dintr-o familie, originară din Kazahstan. Victima, în vîrstă de 26 de ani, a fost internată într-un spital. Făptaşul a fost arestat. În buzunar avea un bilet pe care era desenată o zvastică. Potrivit poliţiei, s-a mai găsit şi un briceag. Autorităţile consideră că făptaşul a acţionat probabil din motive anti-semite. Deocamdată bărbatul a fost internat într-o clinică psihiatrică. Procuratura a început anchetarea cazului, învinuindu-l pe Grigori K. de tentativă de omor.

Poliţia din Hamburg pe Twitter
Poliţia din Hamburg pe Twitter
Organizaţii evreieşti au calificat atacul drept un act terorist. În consecinţă, preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, a cerut o pază mai eficientă a locaşurilor evreieşti.

Purtătorul de cuvînt al guvernului federal, Steffen Seibert, a calificat atacul drept o faptă „dezgustătoare”. Indiferent de ce vor dezvălui cercetările, a spus Seibert în faţa presei la Berlin, orice atac de acest fel constituie „o ruşine” pentru Germania.

Poliţia a precizat că atacatorul din Hamburg era îmbrăcat într-un costum de camuflaj, asemenea atentatorului din Hanau (un oraş din land-ul federal Hessa). Din motive rasiste, extremistul de dreapta, Tobias R., a ucis acolo, în februarie, nouă persoane. Între victime s-a aflat şi un rom din România, V. V. Păun. Tobias R. a reuşit să se sinucidă, scăpînd de arestare.

Despre Tobias R. s-a aflat că împărtăşea idei conspiraţioniste şi rasiste, similare mişcării Q-Anon. Despre Tobias R. s-a mai aflat că a participat la antrenamente para-militare, organizate de un grup naţionalist din Slovacia.

Astfel de tabere para-militare unde participanţii sînt instruiţi în diferite tehnici de luptă au apărut în ultimii ani şi în alte ţări est-europene (inclusiv în România, cf. „Mic glosar al mişcărilor care se opun semnării de către România a Pactului ONU pentru Migrație”, RFE, 5.12. 2018, şi „Un drept de replică şi un răspuns”, RFE, 8.12. 2018). Apariţia acestor grupuri a fost tematizată marţi şi într-un seminar online, organizat de Fundaţia germană „Friedrich Ebert”.
În această vară, revista „Focus” (5.6. 2020), a relatat că în tabere paramilitare din apropierea oraşului St. Petersburg au fost instruiţi extremişti de dreapta din Germania. Este vorba despre persoane care aparţin organizaţiei „Tineri naţionalişti” („Junge Nationalisten”) şi a formaţiunii care-şi spune „Cea de-a III-a cale” („Der III Weg”). Tabăra cunoscută sub numele de „Partizan” este organizată de rasişti creştin-ortodocşi ruşi care luptă pentru – cum spun ei - „supremaţia rasei albe”. Participanţii la cursurile paramilitare, scria revista „Focus”, au fost instruiţi în tehnici militare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG