Linkuri accesibilitate

Încă un colaborator al lui Navalnîi fuge din Rusia din cauza represiunii


Murad Manapov și Eduard Ataiev, activiști opozanți în Daghestan
Murad Manapov și Eduard Ataiev, activiști opozanți în Daghestan

Un consilier al fostului coordonator al echipei politicianului rus de opoziție încarcerat Aleksei Navalnîi în regiunea Daghestan din Caucazul de Nord, Murad Manapov, a fugit din Rusia pe fondul represiunii actuale a disidenței. Manapov a declarat pentru RFE/RL pe 11 august, că se află în prezent în Polonia, adăugând că nu a solicitat încă azil politic în această țară.

Manapov a mai spus că a decis să părăsească Rusia după ce coordonatorul echipei lui Navalnîi în Daghestan, Eduard Ataiev, a fost arestat la începutul acestui an, și a fost acuzat de uz ilegal de armă, acuzație despre care Ataiev și susținătorii săi spun că a fost fabricată ca represalii pentru activitatea sa politică.

În ultimele luni, mulți dintre asociații și membrii echipelor lor lui Navalnîi din întreaga Rusie au fugit din țară, temându-se pentru siguranța lor, pe fondul unei ample represiuni a disidenței politice și civile în Rusia.

Navalnîi, care a fost otrăvit în august 2020, fiind la un pas de moarte, atentat pe care-l atribuie agenților de securitate ruși acționând la ordinele președintelui Vladimir Putin, este în închisoare din februarie 2021. Fundația sa anticorupție și rețeaua sa de birouri regionale au fost desemnate organizații „extremiste”, conform legii.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG