Joi, 9 decembrie, începe summitul virtual pentru democrație, convocat de președintele american Joe Biden, summit la care R. Moldova va fi reprezentată de președinta Maia Sandu. Vor participa peste 100 de lideri din lumea întreagă.
Biden, decis să arate lumii că democrația funcționază în pofida extinderii autoritarismului, va ține un discurs de deschidere de la Casa Albă.
Încă de la începutul mandatului său, Joe Biden s-a angajat să găzduiască acest summit al democrației tocmai pentru a sublinia că principiile democratice și drepturile omului sunt repuse în centrul politicii externe americane, după patru ani de administrație Trump, care au subminat poziția Statelor Unite de lider al lumii democratice.
China și Rusia , două din marile state autoritare ale lumii, nu au fost invitate. În replică, ambasadorii celor două țări la Washington au semnat luna trecută un comentariu în care afirmau, între altele: „Nici o țară nu are dreptul să judece peisajul politic vast și variat al lumii după un singur criteriu”.
Ce irită și mai mult China este faptul că administrația Biden a invitat Taiwan-ul la summit, insula guvernată democratic pe care Beijingul o consideră o provincie chineză.
Nu sunt invitați nici liderii Turciei și Ungariei, două țări NATO, în schimb vor participa liderii din Pakistanului, Filipine și Brazilia, o alegere care ridică multe semne de întrebare.
Michael Abramowitz, președintele organizației neguvernamentale „Freedom House”, a spus că Statele Unite au de fapt o democrație înfloritoare, care a fost însă serios subminată din interior în ultimii ani.
„În acest moment, trecem printr-o fază în America în care este foarte dificil să ducem lucrurile la bun sfârșit și să dovedim cu adevărat că democrația funcționează”, a spus el pentru AP.
Cel mai recent raport anual al Freedom House a marcat al 15-lea an consecutiv în care s-a înregistrat un declin al democrației în lume.
Una dintre temele summit-ului va fi efectul dăunător al corupției asupra democrației.
Secretarul de stat Antony Blinken a spus că bandele care operează peste granițe sunt „destabilizatoare” și adesea operează cu sprijinul oficialilor guvernamentali.
„Crima organizată susținută de funcționari corupți poate destabiliza statul de drept, poate eroda încrederea în instituțiile publice și poate slăbi guvernanța democratică”, a avertizat Blinken într-un comunicat.