Linkuri accesibilitate

Încotro duce impasul politic: anticipate odată cu localele, alegeri noi la toamnă?


Secţie de votare la Orhei. 24 februarie 2019
Secţie de votare la Orhei. 24 februarie 2019

„Guvernarea şi reprezentanții lui Plahotniuc au simţit pericolul anulării mixtului, respectiv sesizează Curtea [Constituțională]”, afirmă analistul Victor Ciobanu.

Curtea Constituţională de la Chişinău a fost sesizată astăzi de trei independenţi - singurii deputaţi apolitici aleşi în scrutinul din 24 februarie - să spună dacă politicienii moldoveni ar avea dreptul să anuleze sistemul electoral mixt înainte de un scrutin repetat. Pe anularea mixtului insistă Blocul ACUM, cu 26 de deputaţi, întrucât ei cred că sistemul ar fi fost folosit de democraţi pentru a se menţine la putere. Toate celelalte grupuri parlamentare nu au dat totuşi semne că ar vrea anularea mixtului.

Socialiştii sunt cei care i-au ajutat pe democraţi să schimbe din proporţional în mixt sistemul electoral şi dacă nu au recunoscut până acum că au făcut-o în propria daună, ar fi doar pentru că i-ar costa prea mult politic, au spus neîncetat observatorii, imediat după votul din 24 februarie.

Socialiştii erau cotaţi în sondaje în ajunul scrutinului cu 50 la sută, dar au obţinut 30%. Acum, ei încearcă un fel de negocieri cu Blocul ACUM, convingerea fermă a căruia e că anularea mixtului ar trebui să figureze printre primele puncte de pe o eventuală agendă de discuţii.

„Guvernarea şi reprezentanţii lui Plahotniuc au simţit pericolul anulării mixtului, respectiv sesizează Curtea…” Declaraţia aparţine lui Victor Ciobanu, analistul de la Chişinău care mai crede că răspunsul ce poate fi aşteptat, eventual, de la Curte este mai mult decât previzibil:

„Va spune că nu este posibilă o astfel de revenire, ca să închidă o temă eventuală de compromis în negocierile între socialişti şi ACUM.”

Victor Ciobanu
Victor Ciobanu

Pe de altă parte, Victor Ciobanu se declară convins că sesizarea respectivă trebuie privită ca un semnal în plus că democraţii se pregătesc de anticipate.

Că lucrurile se îndreaptă într-acolo o spune marea majoritate a analiştilor, dar o prevestesc şi iniţiativele sociale populiste, mai vechi şi mai noi, cu care democraţii au reînceput să meargă la întâlniri cu alegătorii prin provincii. Ar mai fi şi calmul cu care aceştia urmăresc dintr-o parte gâlceava dintre socialişti şi Blocul ACUM, preocupaţi aparent de căutarea unui compromis.

După părerea analistului, circumstanţele esenţiale de care au nevoie democraţii pentru repetarea alegerilor ar fi păstrarea mixtului şi comasarea anticipatelor cu scrutinul local.

„Doar că nu aşa cum a fost dezinformată opinia publică în noiembrie, nici în octombrie, cum a spus dl. Dodon, ci eu cred că chiar acum, în iunie, concomitent cu localele, ca să nu se dezmeticească socialiştii şi ACUM, care vor sta până atunci în negocieri şi, iată, le pică drept în cap alegerile anticipate”.

Despre intenţia de a comasa cele două scrutine, drept stratagemă intenţionată de democraţi pentru a-şi amplifica profitul electoral, la fel cum au procedat atunci când au comasat recentul scrutin cu un referendum, vorbesc de mai multă vreme analiştii, iar joi, într-o emisiune, speculaţia a fost repetată şi de fostul edil al Chişinăului, liberalul Dorin Chirtoacă. Doar că toată lumea anticipează o variantă în care localele, ce în mod normal ar trebui să se desfăşoare la mijloc de iunie, să fie împinse de democraţi spre toamnă, ca să poată fi sincronizate cu anticipatele. Victor Ciobanu este primul analist care afirmă contrariul.

Pe de altă parte, şeful statului, Igor Dodon, suspectat că doar mimează căutarea unei soluţii în compania ACUM, în realitate şi-ar sincroniza agenda anticipatelor cu democratul Vlad Plahotniuc, a spus în urmă cu o săptămână că nu mai vede cum s-ar putea organiza locale în termeni legali, dată fiind imposibilitatea, deocamdată, a creării noii guvernări.

Ca să fi putut fi respectate termenele legale, localele ar fi trebuit anunţate cu cel puţin două luni înainte de ziua votului, ceea ce nu s-a întâmplat, iar motivul ar fi că nu există un Parlament funcţional care să adopte decizia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG