Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Aparențele sunt înșelătoare, iar nisipurile politice de la Chișinău sunt extrem de mișcătoare”


Afişe electorale la Chişinău. 21 februarie 2019
Afişe electorale la Chişinău. 21 februarie 2019

Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru, în dialog cu Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „Din cei trei actori politici importanți, cu reprezentare parlamentară, Partidul Democrat stă oarecum în expectativă: nu se fac declarații, decât rareori prin gura purtătorului de cuvânt al partidului, nu se oferă interviuri, liderii democrați nu sunt de văzut la televizor, o acalmie neobișnuită s-a instalat în jurul formațiunii de la guvernare. Această linie de conduită atât de rezervată pare să ofere adversarilor politici ai democraților privilegiul de a se produce nederanjat în prim-planul scenei publice.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct


Europa Liberă: Cum vi se pare Dvs., această linie de comportament este una elaborată, adică practicată în mod deliberat?

Gheorghe Cojocaru: „Poate că este una asumată în mod intenționat sau sub presiunea contextului postelectoral, avându-se în vedere că nici cei de la ACUM, nici socialiștii nu par dispuși, cel puțin deocamdată, să discute cu democrații. Să nu se uite că democrații duc povara guvernării în continuare. Poate că democrații au îmbrățișat o tactică a observării și așteptării mișcărilor adversarilor politici sau poate că acest comportament este unul aparent. În orice caz, și aparențele sunt înșelătoare, iar nisipurile politice de la Chișinău sunt extrem de mișcătoare și imprevizibile.”

Europa Liberă: Și totuși, au fost destul de vocali atunci când și-au făcut publică oferta lor, mai cu seamă cea mai recentă, cu pachetul social?

Gheorghe Cojocaru: „Da, o primă ofertă a fost adresată Blocului ACUM, cu invitația de a forma o coaliție de guvernare. După ignorarea acestei oferte, a urmat lansarea unui pachet social, cu o destinație mai largă, pentru forțele politice cu reprezentare în noul Parlament, dar care la fel s-a dovedit a fi prea puțin tentantă, mai ales că chestiunea finanțării unor noi inițiative sociale rămâne fără un răspuns bine conturat și argumentat. Rămâne o întrebare dacă odată cu anunțarea acestor propuneri, „sacul” cu oferte al democraților s-a epuizat sau nu.”

Europa Liberă: Și totuși, Partidul Democrat nu are încă reputația unui outsider, dimpotrivă se pretinde regele faunei politice.

Primele semnale alarmante ale unui început de declin economic sunt emise tot mai insistent de deprecierea abruptă a monedei naționale...

Gheorghe Cojocaru: „Partidul Democrat este la guvernare și, așa după cum arată astăzi peisajul postelectoral, este oarecum de unul singur, în vecinătatea sa proximă nu se înghesuie nici prietenii și nici vecinii de palier. Cu toate acestea, Partidul Democrat rămâne o forță politică, care a cules circa o treime din mandate la alegeri, cu structuri ramificate și influență puternică la centru și în teritoriu și care nu poate fi bănuit că ar fi dispus să depună armele. Impasul mai curând se întrezărește în fața societăți, iar primele semnale alarmante ale unui început de declin economic sunt emise tot mai insistent de deprecierea abruptă a monedei naționale.”

Europa Liberă: În aceste condiții, mingea în care teren este, adică unde poate fi căutată soluția?

Gheorghe Cojocaru: „Soluția, evident, este în mediul actorilor politici cu reprezentare parlamentară și cu voință politică de a menține dezvoltarea Republicii Moldova pe făgașul modernizării europene.”

* Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG