Linkuri accesibilitate

Încotro se îndreaptă absolvenții de liceu din Republica Moldova?


​​​​​​​Promoția de absolvenți de liceu din acest an, odată scutită de examenele de bacalaureat, se pregătește de admiterea în universități.

Doar că la fel cum și-au făcut emoții în ajun de sesiune de Bac care a fost anulată în cele din urmă, tinerii vorbesc despre aceeași incertitudine ce marchează admiterea în acest an. Din cauza situației epidemiologice, deciziile mediului universitar întârzie sau apar cerințe noi. Ce se știe până acum despre admiterea în R. Moldova și România pentru absolvenții moldoveni?

Încotro se îndreaptă absolvenții de liceu din Republica Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:59 0:00
Link direct

În următoarele zile absolvenții de liceu urmează să-și primească diplomele, de care au nevoie pentru intrarea la o facultate.

Doinița Plăcintă din Todirești, Anenii Noi, a terminat Liceul „Vasile Alecsandri” din Chișinău. Tânăra spune că a hotărât să meargă la studii la Cluj, la jurnalism. O cunoștință de familie a fost cea care a influențat decizia de a alege Universitatea „Babeș-Bolyai”, mai ales că, susține Doinița, pentru ea a face studii în România e „ca și cum ai rămâne acasă”. Admiterea la Cluj începe pe 9 iulie, iar depunerea dosarelor se va face on-line.

Cred că nu au încredere în viitorul țării, nu au încredere în conducere, își doresc un viitor mai bun

Pentru mulți colegi de generație de-ai Doiniței Plăcintă care optează pentru universități de peste hotare, decizia de a merge la studii e ca un bilet într-o singura direcție. „Cred că nu au încredere în viitorul țării, nu au încredere în conducere, își doresc un viitor mai bun, un viitor în care să aibă un loc de muncă bine plătit, cu oportunități cinstite. Iar într-un stat în care justiția nu lucrează și corupția este la putere nu cred că am putea să ne afirmăm așa cum ne-am fi dorit poate. Dar, cu toate acestea, eu tare sper că o să mă întorc înapoi și, poate, că am putea schimba împreună dacă ne-am mobiliza și ne-am solidariza”.

Ministerul Educației de la București încă nu a anunțat numărul total de burse scoase la concurs. Multe pagini web ale universităților de peste Prut au afișat propriile condiții de admitere, în baza metodologiilor din alți ani. Toate vor recepționa dosarele prin poșta electronică, așa cum o fac din 2017. Doar că în trecut puteau accepta actele și de la cei care le aduceau fizic.

Biblioteca Centrală Universitară, București
Biblioteca Centrală Universitară, București

Bunăoară, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București perioada de înscriere va avea loc între 1 și 17 iulie. La Universitatea „A. I. Cuza” din Iași depunerea actelor se va desfășura până pe 24 iulie, o preînregistrare a început din luna aprilie. Prin urmare, doritorii de a urma o anumită universitate, vor obține toate informațiile necesare pe pagina web respectivă. Nouă e o adeverință medicală despre starea actuală de sănătate, bolile cronice și, respectiv, noul coronavirus.

Mulți absolvenți de licee din R. Moldova au susținut din timp admiterea online la universități din Europa. În această categorie intră și Olesea Popa, absolventa Liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău, care a fost acceptată la patru specializări din Franța, la Nisa, Bordeaux și Marsilia. Mare i-a fost mirarea când ieri a primit un mesaj că universitatea din Bordeaux și-a revăzut decizia și nu mai acceptă studenți din R. Moldova deoarece țara înregistrează un număr mare de contaminări. Acum Olesei îi este frică să nu primească un refuz similar din Nisa. Ea zice că procesul în sine de admitere și completare a dosarului i-a luat mai mult de o lună. Mai are de susținut un test la franceză, la Alianța Franceză, asta din cauza că bacalaureatul a fost anulat și liceul nu-i poate da un certificat că a terminat o clasă bilingvă.

Este fără taxă, dar cheltuielile pentru cazare, trai ți le asumi

„Am învățat limba franceză din clasa întâi, era ceva normal să mă duc într-o țară francofonă. Am ales IT, dar mai mult vreau să mă specializez în web design, pentru că, nu știu, așa cred eu că profesia asta mă reprezintă cel mai mult. Am ales mult profesia pentru că nu mă puteam decide și nu știam ce vreau. Cred că nu am dat greș. Este fără taxă, dar cheltuielile pentru cazare, trai ți le asumi. În primul an ai doar un ajutor pentru locuință de până la 200 de euro”.

Pentru a nu se trezi cu surprize, Olesea Popa spune că va depune dosarul și la Universitatea Tehnică din Moldova. Aici înregistrarea on line va avea loc între 27 iulie-4 august, dar secretarul Comisiei de admitere, Radu Melnic, afirmă că admiterea ar putea fi mutată chiar mai devreme dacă se decide că se dau diplome de bacalaureat în baza mediilor și restanțierilor din anul trecut. Totodată, Radu Melnic declară că în R. Moldova certificatele medicale au fost excluse anul trecut de la admitere.

Avem cele mai multe mobilități în alte centre universitate din Europa pe jumătate de an

De ce un absolvent trebuie să aleagă UTM? Radu Melnic, secretarul Comisiei de admitere: „Noi avem cele mai multe locuri bugetare, noi avem cele mai multe mobilități în alte centre universitate din Europa pe jumătate de an. Dacă nu greșesc, noi avem 1/3 din toate mobilitățile care sunt pentru R. Moldova. La master avem diplome duble, cu București, Brașov, Timișoara, Suceava. Le e mai convenabil să facă studiile la master la noi din motivul că ei vor primi diploma cât a Universității Tehnice a Moldovei, cât și a universității din România”.

Dacă în trecut candidații la admitere susțineau examene pe viu, acum majoritatea anexează la dosare scrisori de motivare și de recomandare, după modelul din occident. Vremurile noi presupun adaptări din mers. După lecțiile online din ultimul trimestru pentru viitorii studenți de anul întâi admiterea în asemenea condiții nu e ceva stresant. Ei totuși speră să ajungă în centrele universitare alese și să facă lecții de-adevăratelea, nu din fața calculatorului de acasă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG