Câștigătorul alegerilor invalidate din Chișinău, Andrei Năstase, și aliata sa, Maia Sandu, au anunțat între timp cum are de gând să protesteze mai departe opoziția pro-europeană revoltată de invalidarea scrutinului. În vreme ce guvernarea spune că nu are nimic cu deciziile din justiție, liderii opoziției spun că Vlad Plahotniuc și partidul său democrat de guvernământ ar fi „strangulat democrația” cu ajutorul unor „judecători corupți” pe care i-ar controla.
Invalidarea alegerilor este pentru cei doi lideri ai opoziţiei un semn mai clar ca niciodată al instalării dictaturii. Intenţia lor este să-i convingă pe cetăţeni să riposteze.
Crearea unui comitet, numit de „rezistenţă naţională”, urmată de constituirea în comunităţi a unor „celule de rezistenţă” – sunt câteva din acţiunile dorite sau deja realizate.
„Lupta împotriva dictaturii nu va fi uşoară, nici scurtă. Îndemnăm toţi oamenii oneşti să adere la această mişcare de rezistenţă a cetăţenilor acum. Acum trebuie să oprim dictatorul. Acum trebuie să ne unim toţi cetăţîemnii liberi, demni, care nu vor să trăiască peste câţiva ani în dictatură deplină”, a spus Maia Sandu şi a continuat:
„Mulţi oameni cred că ceea c e se înâmplă acum nu este prea gtfrav , nu îi priveşte personal. Dar acest lucru este doar o chestiune de timp. Nu putem să aşteptăm când dictatura va fi simţită la nivel de fiecare familie, la nivel de fiecare persoană. Vă îndemnăm să vă alăturaţi mişcării de rezistenţă acum. Vă îndemnăm să faceţi acest lucru cum puteţi: venind la protestele noastre, implicându-vă în acţiunile de rezistenţă pe care le vom anunţa, vorbind cu rudele şi prietenii şi explicîndu-le ce se întâmplă în Chişinău.”
Primul obiectiv enunţat de Năstase şi Sandu astăzi, în conferinţa de presă, e o demonstraţie împotriva dictaturii duminica viitoare:
„Îndemnul nostru este e să facem această mişcare cât se poate de repete peste tot în ţară, astfel ca duminică să ne mobilizăm cât se poate de multă lume în Piaţa Mării Adunări Naţionale. Toţi trebuie să înţelegem că de numărul oamenilor care vor fi în piaţă depinde atitudinea poliţiştilor, depinde dacă la Chişinău se va produce ce s-a produs în alte state,” a declarat Andrei Năstase.
Iniţiativei de creare a comitetului de rezistenţă s-au alăturat un fost ministru al tineretului şi sportului, Octavian Ţîcu, directorul IPP, Arcadie Barbăroşie, directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu.
Revendicările lor nu se opresc doar la validarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului. Comitetul de rezistenţă va opta, aşa cum s-a anunţat, şi pentru anularea sistemului electoral mixt.
O altă revendicare e demisia și urmărirea penală a magistraților responsabili de decizia „abuzivă” privind invalidarea scrutinului. Cel puţin unul din aceşti magistraţi, Rodica Berdilo, cea care a luat decizie din prima instanţă, a venit astăzi cu o reacţie la criticile ce i se aduc după acea decizie – ea spune că și-a făcut meseria fără a se lăsa intimidată şi s-a plâns că ar fi devenit, împreună cu familia, ţinta unei batjocure.
Cu o reacţia a decis să vină astăzi şi preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, după ce Năstase l-a acuzat că ar sta în spatele hotărârii judecătorești din primă instanță. Poalelungi i-a răspuns că nu are nici o legătură cu hotărârea şi l-a rugat pe Năstase să nu-i folosească numele atunci când ar răspândi „falsuri”.