Linkuri accesibilitate

Îngrijorare și indignare: reacții ale politicienilor din lumea întreagă la asaltul asupra Congresului american


Miercuri, președintele Donald Trump își îndemna simpatizanții să „nu cedeze”, reafirmând - fără dovezi - că alegerile prezidențiale ar fi fost „furate”, Washington, 6 ianuarie 2021.

Opinia publică internațională și o serie de politicieni din lumea întreagă au reacționat cu nedumerire, îngrijorare, dar și indignare la actele de violență care au avut loc la Washington și atacul asupra clădirii Congresului.

Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a declarat joi, potrivit Reuters, că imaginile cu actele de vandalism de la Capitoliu i-au stârnit „furie” și amărăciune, adăugând că regretă faptul că Donald Trump nu și-a acceptat înfrângerea în alegerile prezidențiale.

Ministerul de externe german a atras atenția, încă de miercuri noapte, că violențele îi vor mulțumi pe „inamicii democrației”; premierul britanic Boris Johnson – un aliat al președintelui Trump în trecut – a vorbit despre „scene revoltătoare” în Congres. „Statele Unite sunt simbolul democrației în lume și este important ca tranziția de la o administrație la alta să fie pașnică”.

Suporteri ai președintelui Trump în clădirea Senatului, după ce au luat cu asalt Congresul, Washington, 6 ianuarie, 2021.
Suporteri ai președintelui Trump în clădirea Senatului, după ce au luat cu asalt Congresul, Washington, 6 ianuarie, 2021.

Rusia, pe de altă parte, a comentat cu o doză de ironie și satisfacție evenimentele de la Washington: „Statele Unite nu mai pot în viitor să se prezinte drept campionii democrației” a comentat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova.

Mulțimea violentă de sprijinitori ai președintelui Trump ia cu asalt Congresul american, Washington, 6 ianuarie 2021.
Mulțimea violentă de sprijinitori ai președintelui Trump ia cu asalt Congresul american, Washington, 6 ianuarie 2021.

Adjunctul ambasadorului Rusiei la Washington a vorbit despre scene care reamintesc de protestele din „Maidanul” de la Kiev – referință la protestele care au forțat în 2014 plecarea de la putere a președintelui Victor Ianukovici, un aliat al Kremlinului. La vremea respectivă, președinele Putin afirmase că Statele Unite ar fi fost în spatele protestelor din Ucraina, iar termenul „Maidan” în discursul politicienilor ruși are o conotație puternic negativă.

În replică, ministrul de externe ucrainean, Dmitri Kuleba, a luat poziția guvernelor occidentale, declarând că la Washington trebuie să fie restabilite ordinea și democrația. „Este important nu numai pentru Statele Unite, este important și pentru Ucraina și întreaga comunitate democratică”.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG