Linkuri accesibilitate

Între combaterea eficientă a corupției și sabotarea ei din interior


Retrospectiva săptămânii politice moldovenești

Retrospectiva săptămânii politice moldovenești 1 aprilie 2022
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00

„Membrii Consiliului Suprem de Securitate au accentuat necesitatea unei finalități cât mai rapide pe cauzele de corupție mare”, precizează un comunicat al președinției în care se mai anunță recomandări pentru Ministerul Justiției, Procuratura generală, Consiliul Superior al Magistraturii și parlament. Potrivit acestora, este nevoie de modificări legislative care să reducă abuzurile în timpul proceselor de investigare, instrumente care să ușureze recuperarea bunurilor obținute fraudulos, mai multă viteză în examinarea dosarelor și eforturi pentru a asigura integritatea judecătorilor.

Președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan crede că autoritățile încearcă să arate că țin cont de promisiunea electorală de luptă împotriva corupției. Pe de altă parte, crede experta, vor să transmită un mesaj celor care au ajuns în funcții înalte, că vor răspunde dacă vor acționa în detrimentul interesului public.

„Este firesc să fie dat un semnal foarte clar că impunitatea nu mai ține. În societatea noastră s-a creat impresia că înalții demnitari se bucură de impunitate și această idee trebuie răsturnată. Bineînțeles că atunci când este vorba de lupta cu corupția, toate privirile și gândurile noastre se îndreaptă spre corupția mare, ceea ce toată lumea a avut ocazia să vadă și mai ales, să simtă. Este vorba și de furtul miliardului, și de spălătoria rusească, și felul în care, în general, acționează înalții demnitari. Cu părere de rău, deseori, toată activitatea lor în cadrul autorităților publice este ghidată de interesul personal, interesul de partid”, notează Galina Bostan.

Președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției mai spune că autoritățile responsabile au toate instrumentele pentru a desfășura o urmărire penală eficientă a infracțiunilor de corupție, problema finalității ține de voința politicului și profesionalismul funcționarilor din fruntea instituțiilor anticorupție.

Între timp, fostul director al Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cercetat penal într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, a fost plasat în arest preventiv pentru 25 de zile în izolatorul CNA, presa relatând și despre judecători care au ajuns în atenția procurorilor anticorupție fiind bănuiți că au averi ce nu pot fi justificate prin veniturile legale.

Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice crede că stârpirea marii corupții depinde și de integritatea celor din interior.

„Trebuie să înțelegem că și în procuratură, și în justiție nu sunt atât de mulți procurori foarte buni sau judecători necompromiși, și de asta probabil, lucrul la dosarele de mare corupție decurge destul de lent. Până acum am văzut că au fost puse pe rol mai mult cazuri care au fost deconspirate de presă. Vedem că procurorii s-au apucat de ele, au apărut și nume grele foști deputați, fostul șef al SIS. Eu mă tem că din cauza presiunii politice, mai cu seamă, unele dosare să nu fie foarte bine făcute, să fie făcute în grabă și atunci când vor ajunge în instanță să ne trezim că nu sunt suficiente probe și persoanele respective ajung să nu fie condamnate”, consideră Cornelia Cozonac.

Jurnalista de investigație crede că sunt importante semnalele transmise societății și celor responsabili de lupta împotriva corupției, însă admite că va exista încă multă vreme și fenomenul sabotajului din interior, menținut de oameni care au luat parte la scheme de corupție sau care se tem pentru cariera lor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG