Linkuri accesibilitate

„Între criza imobiliară și ultimii Adidas” - revista matinală a presei


Revista matinală a presei la Radio Europa Liberă.

La 25 de ani de la aderarea la Consiliului Europei, Republica Moldova rămâne singurul stat monitorizat de structurile acestei organizații pentru o perioadă atât de îndelungată, scrie Radio Chișinău. Autoritățile se pronunță pentru avansarea în relațiile cu Consiliul Europei, dar experții atrag atenția că Republica Moldova dintr-un exemplu de țară pentru Comunitatea Statelor Independente, a ajuns la coada clasamentului. Prin aderarea sa la Consiliul Europei, Republica Moldova și-a afirmat încrederea în proiectul european, a comentat pentru Radio Chișinău fosta directoare a Biroului de Informare al Consiliului Europei în Republica Moldova, Lilia Snegureac. Ea însă menționează că faptul că Republica Moldova se află de atâta timp sub monitorizare, erodează încrederea cetățenilor în instituțiile statului și provoacă îngrijorări.

Piața imobiliară din Republica Moldova a înregistrat o scădere cu 36% în trimestrul II al anului 2020, scrie Newsmaker.md citând-ul pe expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În cifre vorbim de peste patru mii tranzacții spre deosebire de 6500 de tranzacții anul trecut. Potrivit expertului, aceasta este valoarea minimă din ultimii 3 ani. Veaceslav Ioniță susține că de fapt piața imobiliară nu atât a scăzut, cât a revenit la parametrii obișnuiți de până la boom-ul imobiliar din 2018-2019. În anul 2019 au fost efectuate 28,7 mii tranzacții cu apartamente, record absolut pentru Moldova și dublu față de media anuală obișnuită, care în ultimii ani a fost de 14-15 mii de apartamente anual.

Jurnalista Aneta Grosu de la Ziarul de Gardă publică un interviu cu Iurie Pasat, primarul satului Bălceana, raionul Hâncești. Jurnalista amintește că localitatea face parte din circumscripția electorală nr. 38. Pe 15 martie, curent, alegătorii din acest sat au participat la alegeri parlamentare noi, după ce deputatul ales pe 24 februarie 2019, Alexandru Botnari (PDM), renunțase la mandatul de deputat. În martie, oamenii din Bălceana au avut de ales unul din cinci candidați. Deși majoritatea sătenilor au votat în favoarea Olesei Stamati, satul s-a pomenit cu un alt deputat pe circumscripția lor – doctorul Ștefan Gațcan. După alegerile din 15 martie oamenii din Bălceana au intrat în carantină, în sat înregistrându-se un număr mare de pacienți, dar și primul deces de COVID-19 din R. Moldova.

Agenția de știri IPN publică solicitarea Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte care cere retragerea proiectului de lege cu privire la modificarea legislației electorale și cere reorganizarea consultărilor publice. Potrivit coaliției, proiectul prevederi periculoase pentru organizarea și desfășurarea unui proces electoral liber și corect. . Cele mai problematice dintre acestea vizează domeniul reflectării campaniei electorale de către mass-media, activitatea observatorilor, organizarea procesului electoral și asigurarea dreptului la vot al alegătorilor în condițiile epidemiologice actuale.

Gazeta de Chișinău publică un reportaj însoțit de fotografii de la piața din orașul Strășeni unde la fiecare sfârșit de săptămână oamenii vând ce mai au prin gospodărie, inclusiv lucrurile cu valoare sentimentală pentru a putea supraviețui, scriu jurnaliștii. Oamenii înșiră pe jos haine, cărți, covoare, încălțăminte, tehnică, veselă și alte obiecte de care se pot lipsi. Din reportaj aflați istoria unei femeie care își vinde lucrurile din casă, deoarece adună bani pentru studiile fiicei sale, care învață la Colegiul de Comerț. Un bărbat, întâlnit la un colț de piață, își vinde perechea de adidași cu doar 230 de lei. A acceptat să i se fotografiez doar încălțămintea, nu și pe el.

XS
SM
MD
LG