Linkuri accesibilitate

Șamanul iacut Alexandr Gabîșev a fost condamnat la tratament psihiatric forțat


Alexander Gabîșev

Un tribunal rusesc l-a condamnat luni, 26 iulie la tratament psihiatric forțat pe un șaman siberian cunoscut pentru critici la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

Alexander Gabîșev a fost găsit vinovat de atacarea unui membru al Gărzii Naționale din Rusia. El și-a atras atenția presei în 2019, când a pornit în ceea ce urma să fie un pelerinaj solitar de 8.000 km spre Moscova, unde urma să-l „izgonească” de la putere pe Putin, pe care îl consideră demon.

Gabîșev a pornit spre Moscova de mai multe ori, dar de fiecare dată a fost oprit de poliție, care l-a dus înapoi la Iakuțk, orașul său din estul Siberiei. Când și-a anunțat cea mai recentă tentativă de a pleca spre Moscova, în ianuarie, Gabîșev a fost arestat la el acasă și a atacat, potrivit acuzării, un gardian care venise să-l aresteze.

Avocatul lui Gabîșev, Alexei Prianișnikov, a spus luni că sentința înseamnă că șamanul va fi ținut în condiții „de tip pușcărie”, iar durata „tratamentului” va fi stabilită de medici. „Experiența arată că nimeni nu iese de acolo mai devreme de 2 ani și jumătate sau trei ani”, a mai spus avocatul.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG