Linkuri accesibilitate

Școlile din regiunea transnistreană în vizorul Consiliului Europei


Corina Călugăru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei
Corina Călugăru, reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei

Recent, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a emis o nouă decizie pe grupul de cauze Catan şi alţii v. Federaţia Rusă. Astfel, până în luna decembrie, autorităţile ruse trebuie să vină cu un plan concret pentru executarea hotărârilor CEDO în cauzele cu privire la violarea dreptului la educaţie în regiunea transnistreană. O convorbire cu Reprezentantul Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei, ambasadoarea Corina Călugăru.

Corina Călugăru: Cu girul Federației Ruse, regiunea transnistreană ignoră deciziile CEDO
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:16 0:00
Link direct

Europa Liberă: Vorbim despre soarta, despre dosarul școlilor din stânga Nistrului, pentru că recent, la începutul acestei luni, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei într-o ședință a emis o decizie în privința grupului de cauze „Catan și alții vs Federația Rusă”. Eu, dacă îmi amintesc corect, dosarul școlilor cuprinde trei hotărâri ale Curții Europene a Drepturilor Omului, dar să ne spuneți Dvs. de unde s-a pornit și unde s-a ajuns în baza acestui dosar.

Corina Călugăru: „Aveți dreptate. Vorbim despre hotărârea CEDO în cauza Catan, definitivă din 19 octombrie din 2012, când Curtea a decis unanim că Republica Moldova nu a încălcat dreptul la instruire din Convenția europeană a drepturilor omului și că Federația Rusă a încălcat toate prevederile și Protocolul nr. 1. Respectiv, în cauza Catan vorbim de un prejudiciu moral pentru fiecare rezonant în parte, care se cifra, în anul 2012, la suma de un milion de euro...”

Europa Liberă: Între timp a crescut suma?

Corina Călugăru: „Evident, din moment ce nu se achită, suma crește. Din 2013, cauza a fost transferată pentru supravegherea executării la nivelul Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului. În 2020, cauza a devenit „grupul Catan” pe motiv că au fost incluse hotărâre CEDO în cauza Bobeico și alții din 23 octombrie 2018 și hotărârea CEDO în cauza Iovcev și alții din 17 septembrie 2019. Cauzele Catan și Iovcev la CEDO au fost reprezentate de Promo-LEX, iar cauza Bobeico – de Centrul de Resurse Juridice. Acum, în procesul de executare, ONG-urile depun comunicări, ori procesul per se de executare reprezintă un proces juridic și diplomatic, în care participă diplomații și agenții guvernamentali pe lângă CEDO. Per general procesul de executare și, dacă vorbim acum de cauza Catan, până la această oră avem adoptate 11 decizii și 4 rezoluții interimare, prin care a fost solicitat Federației Ruse să achite satisfacția achitabilă, să prezinte un plan de acțiuni pentru implementarea hotărârilor definitive ale Curții. Or, până în prezent vedem lipsa oricărui progres în acest sens, motiv pentru care au fost revizuite și abordarea, și demersurile pe care le facem în cadrul Consiliului Europei și Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului.”

Europa Liberă: Cutea Europeană a Drepturilor Omului constatase că în virtutea unui sprijin militar, economic, politic, pe care îl oferă cu regularitate Federația Rusă administrației de la Tiraspol, că dacă nu ar fi acest sprijin, poate că acea regiune nici nu ar supraviețui, Rusia ar trebui să-și asume întreaga responsabilitate pentru încălcarea dreptului la educație al celor care au reclamat acea situație de acolo?

Corina Călugăru: „Hotărârile CEDO în cauzele originare din regiunea transnistreană, inclusiv în grupul Catan se bazează pe constatările care au fost inițial făcute în cauza Ilașcu și Ivanțoc, unde a fost constatat controlul efectiv al Federației Ruse în regiunea transnistreană. Cu adevărat, grație suportului Federației Ruse, regiunea supraviețuiește. Și ceea ce observăm în reuniunile Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului sunt acțiunile de refuz categoric și pasivitate a statului pârât de a refuza angajarea într-un dialog constructiv și de a asigura executarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană și, în particular, a executării tuturor hotărârilor CEDO. De ce zic „tuturor hotărârilor CEDO”? Pentru că până la ziua de astăzi avem circa 40 de hotărâri CEDO originare din regiunea transnistreană unde este constatat controlul efectiv al Federației Ruse. La nivelul reuniunilor Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului, pentru moment, dosarul Catan este unul prioritar. Prin urmare, la acest moment, toate eforturile diplomatice sunt orientate către asigurarea executării grupului de cauze „Catan vs Federația Rusă”.”

Îi admirăm pe copiii, familiile, profesorii, personalul tehnic al acestor școli pentru voința de a învăța în limba maternă

Europa Liberă: Dar Rusia până astăzi nu a îndeplinit niciuna din hotărârile pe care le-ar fi adoptat CEDO, Comitetul de Miniștri. Cum se explică acest lucru? Dacă le-ar îndeplini, ar recunoaște ilegalitățile de acolo, iar dacă nu le respectă, atunci imaginea Rusiei e alta? Cum înțelegeți Dvs.?

Corina Călugăru: „Poziția tradițională a Federației Ruse e prin apelarea la principiul subsidiarității și criticarea hotărârii CEDO, calificând-o ca fiind contrară Convenției europene, Cadrului legal internațional, deoarece ar aduce ingerință în afacerile interne ale unei jurisdicții străine. Pe de altă parte, orice hotărâre CEDO este obligatorie pentru toate statele membre. Prin urmare, ce putem să evocăm, pentru că aici este și o mare dilemă diplomatică pentru noi, reuniunile Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului sunt in camera, unde participă exclusiv diplomații și agenții guvernamentali. Și caracterul in camera înseamnă că nu avem dreptul de a divulga detaliile particulare din reuniuni și negocieri. Prin urmare, încercăm doar prin prisma hotărârilor sau rezoluțiilor care deja sunt cu caracter public să explicăm unele nuanțe care se întâmplă în aceste dispute. Cert este că sunt depuse eforturi colosale diplomatice atât la Strasbourg, Chișinău, cât și în alte capitale de a avansa subiectul de a adopta deciziile și rezoluțiile de rigoare cu suportul majoritar. Este un subiect prioritar din agenda noastră care face parte din dosarul integrității teritoriale a Republicii Moldova și care consacră nu doar determinare, dar și demnitatea de a ne apăra elevii, părinții, profesorii și personalul acestor școli nu sunt singuri, pentru că în adoptarea tuturor deciziilor care vizează acest dosar există un suport diplomatic enorm, precum evocasem, în ultima reuniune a Comitetului de Miniștri din 7-9 iunie au intervenit peste 27 de delegații care în unanimitate au susținut apelul către Federația Rusă de a asigura executarea, dar și susținerea pentru curajul care sunt de partea elevilor, profesorilor și părinților.

Mereu am subliniat în toate intervențiile noastre că în aceste condiții avem o simpatie și o admirație către copii, familii, profesori, personalul tehnic al acestor școli pentru voința lor neobosită și dorința de a învăța în limba maternă. Condițiile la care fac față sunt inacceptabile pentru secolul XXI și, de fapt, este o lecție pe care o învățăm și personal am și o chestie emoțională pe acest dosar, pentru că anume acești copii care, dacă vorbim de problema școlilor din 2002-2004, era vorba de 5000 de copii, la ziua de astăzi școlile au circa 1500 de elevi, ceea ce îngrijorează foarte mult căderea drastică a numărului acestor copii, dar, în același timp, este o chestiune de adevărat curaj și dovada lor pentru așteptarea reintegrării țării. Urmare a adoptării a 4 rezoluții interimare și a 11 decizii a Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului în care în mod repetat s-a făcut apel către Federația Rusă de a implementa hotărârile definitive ale Curții, iar de partea cealaltă vedem inacțiune, am ajuns la situația de a solicita și, de fapt, ultima decizie e aceasta și conține, va fi adresată o scrisoare a secretarului general către ministrul de externe al Federației Ruse cu privire la obligativitatea executării hotărârilor în grupul Catan, iar în cazul neaplicării și lipsei oricăror progrese pe aceste dosare până în decembrie 2021, când vom reveni la examinarea acestui caz, se vor considera aplicarea măsurilor disponibile ale Comitetului de Miniștri pentru asigurarea executării. Ce ar însemna asta? Ar însemna aplicarea graduală a Art. 46.4, care în limbajul nostru este numit opțiunea nucleară, adică introducerea inițială a subiectului în agenda fiecărei reuniuni a Comitetului de Miniștri, care de obicei este în fiecare miercuri, săptămânal, și a tuturor reuniunilor Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului și, ulterior, dacă nu se întâmplă nimic – revenirea dosarului la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ceea ce a fost aplicat în istoria Consiliului Europei doar o singură dată, în cazul „Mammadov vs Azerbaidjan”.””

Europa Liberă: S-a spus că autoritățile ruse trebuie să vină până la finele acestui an cu un plan concret pentru executarea hotărârilor CEDO în cauzele cu privire la violarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, dar Republica Moldova, autoritățile statului au făcut tot ce le stă în puteri ca să insiste pentru executarea acestor hotărâri de către Federația Rusă?

Corina Călugăru: „Hotărârile în această cauză inițial figurau versus Republica Moldova – Federația Rusă, or, din cauza executării și asigurării tuturor drepturilor pozitive și obligațiilor pozitive ale Republicii Moldova față de aceste școli, dosarul și cauza acum figurează drept „Catan și alții vs Federația Rusă”. Eforturile Republicii Moldova vizavi de aceste cauze sunt enorme, colosale de când dosarul a fost prezentat și inclus în agenda Comitetului de Miniștri pentru Drepturile Omului. Eforturile noastre de cele mai multe ori sunt invizibile, invizibile publicului, pentru că avem reuniuni care sunt in camera și, precum spuneam, orice divulgare publică a mai multor detalii ar însemna atragerea la răspundere a Ministerului de Externe, reprezentații permanente. Eforturile noastre sunt cunoscute în cercul diplomatic și pentru Consiliul Europei. Este un dosar prioritar pentru Republica Moldova, dar și pentru Consiliul Europei, pentru că vorbim de catalogarea drept cauze interstatale și cauze legate de situații post-conflict sau conflicte nerezolvate, unde sunt subiecte foarte complexe nu doar diplomatic și juridic, dar și politic. Și s-au dovedit a fi provocatoare în special pentru Consiliul Europei și pentru fiecare stat în parte, pentru că provin din cereri individuale sau interstatale. Executarea este dificilă din cauza dimensiunilor politice proeminente la nivel național sau internațional și din cauza acțiunilor traumatizante ce presupun o perioadă îndelungată de timp.”

Europa Liberă: S-a spus că în cei aproape 20 de ani a scăzut dramatic numărul copiilor care învață la cele opt instituții care activează în stânga Nistrului, s-ar putea să mai treacă 10-15 ani și să aflăm că, în general, nu mai există copii dornici să învețe la aceste instituții și atunci dispare problema acestor școli?

Nu este nimic mai puțin decât o epurare lingvistică

Corina Călugăru: „Adresați o întrebare, de fapt, pe care noi mereu o evocăm în negocierile pe care le purtăm și în cadrul reuniunii, pentru că precum a fost calificată toată situația și problema sistemică încă de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale la începutul crizei, nu este nimic mai puțin decât o epurare lingvistică și pe măsură ce situația se perpetuează observăm că subiectul ar putea dispărea. Noi nu dăm mâinile jos și continuăm toate demersurile diplomatice pentru a se asigura executarea acestor hotărâri, pentru că vorbim de dreptul la educație în limba maternă, dar și accesul la educație în condiții adecvate, de aia și subliniasem că am încercat și iarăși, toate deciziile și rezoluțiile care au fost adoptate până în prezent au fost cu demersuri și cu un limbaj foarte strict, apel către Federația Rusă de a se angaja în procesul de executare. În lipsa acțiunilor din partea Federației Ruse, acum am revizuit modalitățile să se impună aplicare executării hotărârii CEDO, motiv pentru care mergem treptat către aplicarea sancțiunii, să-i zic, măsurii care este cea mai dură, Art. 46.4 și revenirea dosarului la Curte.”

Europa Liberă: Ce înseamnă măsura cea mai drastică?

Corina Călugăru: „Măsura cea mai drastică fiind aplicarea, declanșarea aplicării Art. 46.4.”

Europa Liberă: Ce prevede el?

Corina Călugăru: „Prevede revenirea la CEDO, iar CEDO ar urma să constate neexecutarea de către Federația Rusă a acestei hotărâri.”

Europa Liberă: Și ce urmează după această constatare?

Corina Călugăru: „Ori Federația Rusă asigură executarea, ori, în caz contrar, se aplică și mecanismul politic de a nu mai fi membru al Consiliului Europei.”

XS
SM
MD
LG