Linkuri accesibilitate

Șefa Procuraturii Anticorupție: Ședințele de judecată trebuie să fie publice


Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, susține că ședințele de judecată ar trebui să aibă loc cu ușile deschise. Asta pentru ca societatea să vadă procurorii și judecătorii care „comit crime și nu aplică legea”.

„Dacă am deschide ușile și am invita mass-media la ședințe, să vadă documentele pe care le văd eu astăzi, să înțeleagă ce probe avem noi, ce infracțiuni investigăm... Dacă voi toți ați avea oportunitatea să vedeți ce văd eu, ne-ar fi la toți mult mai clar cine-s procurorii și judecătorii care nu aplică legea, dar comit crime”, a declarat procuroarea-șefă, citată de IPN, la Forumul „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”, care are loc la Chișinău.

Dragalin a mai spus că simte „o rezistență foarte mare, din sistem” la inițiativa ei de a face transparentă activitatea PA - una dintre prioritățile pe care le-a anunțat la începutul mandatului său.

Ea crede că, în calitate de șefă a PA, ar trebui să aibă „autonomie și independență reală”. De exemplu, să poată crea grupuri de lucru formate de ofițeri și din alte instituții, cum ar fi Serviciul protecție internă și anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, să poată solicita Consiliului Superior al Magistraturii ridicarea imunității unui judecător.

Dragalin se află la conducerea PA de mai puțin de două luni. Anterior, ea a fost procuroare-adjunctă în districtul central al Californiei, Statele Unite ale Americii, de unde a revenit acasă, spunând că vrea să participe la reforma justiției din R. Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG