Linkuri accesibilitate

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză


Annalena Baerbock.
Annalena Baerbock.

Șefa diplomației germane Annalena Baerbock a sosit sâmbătă la Kiev într-o vizită surpriză, despre care a spus că e menită să arate sprijinul neabătut al Germaniei față de Ucraina, în lupta acesteia contra Rusiei, relatează France Press.

E a doua vizită a lui Baerbock în Ucraina și are loc la o săptămână după vizita premierului ucrainean Denis Șmigal la Berlin, unde acesta a reiterat cererea Kievului pentru noi arme.

„Am călătorit la Kiev astăzi pentru ca să le arăt [ucrainenilor] că pot conta pe noi, că vom continua să fim alături de Ucraina cât va fi nevoie cu armament și cu sprijin umanitar și financiar”, a spus Annalena Baerbock într-o declarație oficială.

În ultimele săptămâni, Germania a trimis Ucrainei obuziere, lansatoare de rachete și rachete anti-aeriene. Vor urma arme mai grele, cum ar fi sisteme sisteme de apărare anti-aeriană, lansatoare de rachete montate pe jeepuri și echipamente anti-dronă într-un viitor pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de euro.

Săptămâna aceasta Berlinul a anunțat că împreună cu Olanda va începe un program de instruire a militarilor ucraineni în operațiuni de deminare.

E „clar că [președintele rus Vladimir] Putin contează pe faptul că noi ne vom sătura să simpatizăm cu suferințele din Ucraina”, a spus șefa diplomației germane, adăugând: „el crede că ne poate diviza cu minciuni și că ne poate șantaja cu livrările de energie. Acest calcul nu trebuie să funcționeze și nu va funcționa, pentru că toată Europa știe că Ucraina apără pacea.”

Annalena Baerobock a fost primul reprezentant guvernamental de rang înalt al Germaniei care a vizitat Kievul în mai, când a anunțat redeschiderea ambasadei germane din Ucraina

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG