Linkuri accesibilitate

Șefa unei organizații din diaspora rusă, acuzată ca agent străin neînregistrat


O femeie cu dublă cetățenie ruso-americană care a condus în Statele Unite o organizație culturală pentru comunitățile de ruși din diaspora a fost acuzată că este agent străin neînregistrat pentru promovarea intereselor Kremlinului.

Elena Chernykh Branson, în vârstă de 61 de ani, a fost acuzată de încălcarea Legii privind înregistrarea agenților străini, potrivit plângerii penale a Departamentului de Justiție al SUA înregistrată la 8 martie. Ea se confruntă, de asemenea, cu o acuzație conexă cunoscută sub numele de încălcare a Secțiunii 951, care are legătură cu suspiciunea de spionaj. Se crede că Branson, care a fugit din Statele Unite în octombrie 2020, după ce agenți FBI i-au percheziționat apartamentul din Manhattan, s-ar afla la Moscova.

Ea nu a răspuns la e-mail și la apeluri telefonice pentru a face o declarație în legătură cu aceste acuzații. Avocatul ei din SUA, Arkady Bukh, a respins acuzațiile. Întrebat de ce a părăsit Statele Unite sau dacă se va întoarce pentru a se dezvinovăți, Bukh a refuzat să dea un răspuns.

Timp de aproximativ un deceniu, Branson a condus un grup cultural rus cunoscut sub numele de Consiliul Comunităţii Ruse din SUA. Grupul, cunoscut sub acronimul KSORS, este o organizație-umbrelă, cuprinzând zeci de organizații culturale rusești din Statele Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG