Linkuri accesibilitate

Șefii armatelor din Ucraina și America s-au întâlnit în Polonia, în timp ce Rusia își intensifică atacurile în estul Ucrainei


Obuzier polonez Krab din dotarea armatei ucrainene trage o salvă contra pozițiilor ruse de pe linia frontului din Donețk, 17 ianuarie 2023.
Obuzier polonez Krab din dotarea armatei ucrainene trage o salvă contra pozițiilor ruse de pe linia frontului din Donețk, 17 ianuarie 2023.

În timp ce forțele ucrainene rezistă în fața unor noi atacuri ale armatei ruse în estul Ucrainei, șefii armatelor ucraineană și americană s-au întâlnit pentru prima oară într-un loc secret din sudul Poloniei, în contextul presiuniloor făcute de autoritățile de la Kiev pentru ca Occidentul să sporească ajutorul militar de care Ucraina are nevoie pentru a lupta contra invaziei rusești.

Un purtător de cuvânt al armatei americane a spus că generalul Mark Milley, șeful Statelor Majore Reunite ale armatei Statelor Unite, s-a întâlnit cu generalul Valeri Zalujni, comandantul șef al armatei ucrainene, la o bază militară poloneză din apropiere de granița cu Ucraina, pe 17 ianuarie.

Washington Post și alte instituții de presă au relatat că din delegația americană au făcut parte alți cinci ofițeri, alături de un interpret și de personalul de securitate. Din motive de siguranță, întâlnirea nu a fost anunțată decât după ce a luat sfârșit.

Milley și Zalujni au stat de vorbă de mai multe ori după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, dar aceasta a fost prima întâlnire față în față dintre cei doi generali.

Zalujni a făcut cunoscut pe Twitter că în timpul întâlnirii și-a exprimat „gratitudinea pentru sprijinul și asistența neabătute” din partea Statelor Unite și a altor aliat, adăugând că „a subliniat nevoile urgente” ale armatei ucrainene care „vor accelera Victoria”.

Întâlnirea a avut loc după ce în ultimele 24 de ore orașele și trupele ucrainene au fost supuse unor atacuri neîncetate ale armatei ruse, mai ales în estul Ucrainei, și în timp ce aliații occidentali se pregătesc să discute în Germania acordarea de armament ofensiv Kievului, în special tancuri, cerute insistent până acum de către liderii ucraineni.

Statul Major al armatei ucrainene a anunțat pe 17 ianuarie în buletinul său informativ cotidian că rușii au lansat mai mult de 70 de atacuri luni, bombardând 15 localități din apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk, inclusiv contra orașului Soledar, care a fost aproape ras de pe fața pământului de tirurile armatei ruse. Rușii au atacat să forțeze înaintarea și în direcția regiunilor Zaporojie și Herson, a mai spus Statul Major,

Ultimele atacuri vin după ce sâmbătă o rachetă rusească a lovit un bloc de etaje de 9 persoane în orașul Dnipro din centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 44 de oameni, dintre care cinci erau copii.

Autoritățile locale au oprit pe 17 ianuarie operațiunile de căutare a supraviețuitorilor, după ce speranțele de a-i găsi în viață pe cei 20 de oameni dați dispăruți au scăzut considerabil după ce echipele de urgență au îndepărtat de la fața locului aproape 10 tone de moloz.

Rusia a negat că e responsabilă de atacul contra complexului rezidențial de la Dinpro.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 16 ianuarie că atacul de la Dnipro și presiuniel făcute de armata rusă în estul Ucrainei scot din nou în evidență nevoia ca Occidentul „să se grăbească în luarea unei decizii” de a trimite arme țării sale.

Kievul cere de multă vreme tancuri și vehicule blindate cu ajutorul cărora spune că vrea să spargă liniile frontului deținute de armata rusă.

Marea Britanie a confirmat pe 16 ianuarie că va trimite în Ucraina 14 tancuri britanice și alte echipamente militare, inclusiv sute de vehicule blindate și sisteme de apărare antiaeriană.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut presiuni marți asupra guvernului german să urmeze exemplul și să trimită mai mult armament, inclusiv tancuri de luptă Leopard 2. Berlinul spune însă că aceste tancuri ar trebui livrate numai dacă se ajunge la o înțelegere între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.

Polonia și Finlanda au spus deja că vor trimite Ucrainei câteva din tancurile lor Leopard 2. Analiștii militari spun că Leopard 2 e superior tancurilor din dotarea armatei ruse și ar da Kievului un avantaj decisiv pe câmpul de luptă.

Articol scris de redacția ucraineană a Europei Libere. Cu relatări Associated Press, Reuters, France Press, și The Washington Post. Traducere și adaptare de Lucian Ștefănescu.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG