Linkuri accesibilitate

Șefii diplomațiilor din țările industrializate ale lumii nu au reușit să se pună de acord cu privire la războiul Rusiei în Ucraina


Secretarul de stat american Antony Blinken la sesiunea inaugurală a reuniunii miniștrilor de externe G20 de la Bali, Indonezia.

Șefii diplomațiilor din țările industrializate ale lumii nu au reușit să se pună de acord cu privire la războiul Rusiei în Ucraina și la abordarea impactului lui asupra transporturilor de grâne și asupra piețelor mondiale de energie.

Reuniunea de la Bali s-a terminat fără tradiționala poză de grup și fără un comunicat final, în ceea ce agențiile de presă spun că e o nouă dovadă a diviziunilor Est-Vest, cu China și Rusia într-o parte și Statele Unite și Europa în cealaltă.

Întâlnirea miniștrilor de externe din G20 avea menirea să pregătească summit-ul liderilor G20 programat în noiembrie, dar războiul din Ucraina și criza alimentară globală declanșată de acesta au devenit principalele puncte de pe agenda discuțiilor.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a părăsit brusc reuniunea din Bali, după ce șefa diplomației germane Annalena Baerbock a criticat Moscova pentru război. El a plecat de la sesiunea de după-amiază înainte de discursul prin videoconferință al ministrului ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Kuleba a criticat Rusia, despre care a spus că nu cooperează cu comunitatea internațională.

„Sunt un puternic susținător al multilateralismului. Dar acestuia îi lipsesc instrumentele cu care să se protejeze de cei care nu respectă alte națiuni. Care preferă să se joace cu regulile comune, în loc să acționeze conform regulilor. Avem o astfel de țară la această masă astăzi – Rusia”, a spus Dmitro Kuleba în mesajul său pentru reuniunea miniștrilor de externe G20 de la Bali.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG