Linkuri accesibilitate

Șefii unor importante instituții de stat - în vizorul Ministerului Justiției


Stăpân pe parlament, partidul pro-prezidențial PAS continuă să promoveze legi care să-i faciliteze demiterea unor șefi de instituții publice importante: după Procuratura Generală sau structurile anti-corupție, a venit rândul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și altor câteva agenții de stat.

Șefii unor importante instituții de stat - în vizorul Ministerului Justiției
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct

O listă exhaustivă ar include Consiliul concurenței, cel audiovizual, Agenția de soluționare a contestațiilor și Comisia pieței financiare – toate instituții autonome aflate sub control parlamentar, dar cu conducători inamovibili, adică aproape imposibil de demis.

Abia înregistrate, prin urmare nepublicate încă, inițiativele au fost elaborate de ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, care a explicat într-un comentariu că a depus proiectele în parlament pentru că crede că autonomia în funcționarea unor instituții ca cele vizate nu trebuie să-i lipsească pe conducătorii lor de răspunderea pentru „ineficiență și incompetență”.

Prin urmare, propunerea lui Litvinenco e ca șefii celor cinci autorități să poată fi evaluați și demiși de către legislativ...

Ștefan Creangă, unul din directorii ANRE, agenție ce reglementează, printre altele, tarifele la energie electrică și gaze naturale, a criticat, pe de altă parte, intenția, spunându-ne într-un comentariu că ar avea la bază raționamente politice și că ar putea crede altfel doar dacă evaluarea ar fi încredințată unei instituții de profil europene:

„Evaluarea va fi una politică, nu va fi una profesionistă. Dacă și-ar dori o evaluare profesionistă, ar ruga Secretariatul Comunității Energetice, care este supervizorul tuturor ANRE-urilor din Europa, să ne facă o evaluare și atunci eu aș înțelege că este o evaluare corectă, dar atât timp cât parlamentul face evaluarea, eu cred că e vorba de o evaluare politică”.

Marcel Răducanu, care a condus până nu demult Consiliul Concurenței, dar a demisionat odată cu schimbarea conducerii politice de la Chișinău, spune, pe de altă parte:

„Mă rog, eu consider că așa cum se întâmplă în SUIA – când se duce președintele, se duc toți, de sus până jos, Și eu cred că e normal așa – își asumă integral responsabilitatea. De aceea și am luat această decizie foarte ușor”.

De-a lungul vremii, unele din instituțiile vizate acum de inițiativele ministrului justiției au devenit adesea ținta unor critici: Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică - pentru tarife ajustate în funcție de interese politice, Consiliul Concurenței – pentru că nu luptă suficient cu lipsa de concurență, mai ales pe piața hidrocarburilor, iar Consiliul Audiovizual – pentru felul cum asigură pluralismul de idei în televiziune și presa radio.

Anul trecut, socialiștii au încercat remanierea directorilor ANRE, ajunși în funcție în vremea guvernării precedente, democrate, acordându-le vot de neîncredere în parlament, însă aceștia și-au păstrat totuși fotoliile.

Cu un an mai devreme, în 2019, o altă majoritate, cea dintre socialiștii și ACUM, a încercat, la fel fără succes, demiterea șefului agenției de soluționare a contestațiilor, Anatolie Zagorodnîi, care însă a revenit în funcție după un proces judiciar pe care l-a câștigat.

Soluția pe care a găsit-o acum partidul guvernării, contestabilă din perspectiva instituțiilor vizate, ar putea totuși sta în picioare la părerea altora, care cred că instituțiile respective s-ar fi reformat în mod nepotrivit, întărindu-și independența înainte să fi început să livreze și rezultate.

XS
SM
MD
LG