Linkuri accesibilitate

Șeful Agenției nucleare ONU: Situația de la centrala nucleară Zaporojie devine gravă


Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU spune că oficialilor agenției trebuie să li se permită să inspecteze centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, după luptele din apropierea locului.

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, că AIEA trebuie să i se permită să își desfășoare misiunea la Zaporojie cât mai curând posibil. „Este un moment grav, un moment crucial", a declarat acesta la 11 august.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat, de asemenea, cu privire la această situație, spunând că este de interes global. Nicio altă țară nu a folosit o centrală nucleară atât de evident ăn scopul „amenințării întregii lumi”, a spus el aseară în discursul adresat națiunii. „Absolut toată lumea din lume ar trebui să reacționeze imediat pentru a-i expulza pe ocupanții de la [centrala nucleară] Zaporojie”.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat în fața Consiliului de Securitate că Washingtonul susține ideea unei misiuni a AIEA în Ucraina, afirmând că „nu mai poate aștepta”. Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a aruncat vina pentru luptele din zona centralei pe forțele ucrainene și a cerut ca toate atacurile să înceteze. Cele două părți au făcut schimb de acuzații mai devreme, la 11 august, în legătură cu o recentă escaladare a luptelor în incinta instalației nucleare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG