Linkuri accesibilitate

AIEA: Centrala nucleară Zaporojie, din nou fără curent


Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ,Rafael Grossi
Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică ,Rafael Grossi

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat că centrala nucleară Zaporojie din Ucraina a rămas fără energie electrică din exterior, pentru a doua oară în cinci zile, bazându-se acum pe generatoare diesel pentru funcțiile de siguranță și securitate nucleară.

„Această pierdere repetată a energiei electrice din afara centralei este o evoluție profund îngrijorătoare și subliniază nevoia urgentă de a crea o zonă de protecție a siguranței și securității nucleare în jurul sitului”, a spus Grossi într-un tweet pe 12 octombrie.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost un punct sensibil în campania militară a Rusiei în Ucraina. Moscova și Kievul au făcut schimb de acuzații timp de luni de zile în legătură cu bombardamentele din apropierea instalației, care au stârnit temeri privind un dezastru nuclear.

Trupele rusești ocupă centrala și zona înconjurătoare. Grossi s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, ieri, 11 octombrie, în cadrul eforturilor AIEA de a preveni un accident și al eforturilor lui Grossi de a stabili o zonă de siguranță și securitate în jurul centralei. Șeful AIEA urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, la sfârșitul acestei săptămâni, pentru discuții suplimentare privind centrala electrică.

XS
SM
MD
LG