Linkuri accesibilitate

Șeful AIEA nu renunță la planul de a crea o zonă de securitate la centrala de la Zaporojie


Directorul- general al AIEA Rafael Grossi la o confeirnță de presă în Viena, 12 septembrie 2022.
Directorul- general al AIEA Rafael Grossi la o confeirnță de presă în Viena, 12 septembrie 2022.

Șeful Agenției ONU pentru Energie Atomică spune că nu va renunța la planul de a crea o zonă de protecție în jurul centralei nucleare de la Zaporojie și va călători curând în Rusia și Ucraina pentru a face presiuni pentru o înțelegere în acest sens.

Șeful AIEA Rafael Grossi a spus presei la sediul ONU din New York pe 21 septembrie că situația de la centrala Zaporojie „continuă să se înrăutățească, și nu putem doar să stăm să așteptăm să se întâmple ceva regretabil”.

Grossi a mai spus că în momentul de față va intra în „negocieri reale” cu ambele țări și vrea cât mai curând posibil o înțelegere cu privire la crearea unei zone de securitate.

Pe 21 septembrie, Grossi a avut convorbiri separate la New York cu oficialități ucrainene și cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Între temele discutate s-au aflat raza zonei de protecție și rolul celor două oficialități AIEA staționate acum la centrala nucleară de la Zaporojie.

Rusia și Ucraina se acuză periodic reciproc pentru bombardarea celei mai mari centrale atomice din Europa și a zonei din jurul ei.

Pe 21 septembrie, un bombardament a distrus câteva cabluri de aprovizionare cu electricitate pentru unul din reactori, forțând unitatea să funcționeze temporar cu ajutorul generatoarelor de curent pe motorină, înainte de reconectarea la sura de curent externă, a anunțat AIEA.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG