Linkuri accesibilitate

Șeful consilierilor americani pentru securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu omologul său chinez Yang Jiechi


În decembrie 2013, vicepreședintele american Joe Biden, la acea vreme, s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jingping la Beijing.

Întâlnirea de miercuri de la Zurich dintre șeful consilierilor pentru securitate națională, Jake Sullivan și omologul său chinez Yang Jiechi a fost una de bun augur, după ani de zile de tensiuni. Observatorii politici consideră că aprecierea că întâlnirea poate fi considerată un succes este valabilă doar ținând cont de nivelul extrem de scăzut al raporturilor bilaterale. Ea poate constitui însă un model pentru cele următoare, între care summitul virtual Biden – Xi Jinping, care urmează să aibă loc până la sfârșitul anului.

Convorbirile din Elveția sânt primele la nivel înalt de la cele din Alaska, din martie, care au fost marcate de confruntări. La vremea respectivă, secretarul de stat Blinken și Sullivan au acuzat China, în alocuțiunile lor, de lipsă de respect pentru normele internaționale, ceea ce a generat o reacție negativă din partea lui Yang, care a acuzat Statele Unite că nu respectă drepturile omului și că se amestecă în afacerile interne chineze.

Premisa întâlnirii de la Zurich a fost că contacte directe la nivel înalt sânt esențiale pentru îmbunătățirea relațiilor americano-chineze, devenind una dintre cele mai de substanță, de la instalarea administrației Biden. O oficialitate americană a spus că dialogul a creat fundamentul pentru ca să nu intervină neînțelegeri care să accentueze competiția dintre cele două mari puteri. Oficialitatea americană nu a oferit un exemplu de domeniu în care cele două țări conlucrează cu succes, Sullivan spunând însă că colaborarea în legătură cu contracararea modificărilor de climă trebuie tratată separat față de celelalte chestiuni.

Oficialitatea americană a spus că probabil Yang nu a acceptat pozițiile americane și la fel stau lucrurile și de cealaltă parte, dar că cel puțin a fost o discuție francă. Între aspectele care îngrijorează este avertismentul ministrului apărării din Taiwan că tensiunile cu China sânt la nivelul cel mai ridicat în ultimele decenii.

XS
SM
MD
LG