Linkuri accesibilitate

SUA acuză China de obstrucția anchetei privind originea COVID-19


Laboratorul din Wuhan, în 2017
Laboratorul din Wuhan, în 2017

Casa Albă de la Washington și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Chinei de a respinge un plan al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a continua investigarea originii pandemiei de coronavirus.

Ministrul adjunct al sănătății din China, Zeng Yixin, a spus joi, 22 iulie, că a fost foarte surprins de propunerea OMS deoarece aceasta se concentra asupra presupuselor încălcări ale protocoalelor de laborator din China. El a declarat că planul era politizat, iar condițiile „imposibil” de acceptat. China propune să fie verificată ipoteza conform căreia virusul a fost introdus în țară din străinătate.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a calificat poziția Chinei drept „iresponsabilă” și „periculoasă”, adăugând că „nu este timpul acum pentru obstrucții”.

Administrația președintelui american Joe Biden spus de mai multe ori că OMS ar trebui să verifice teoriile privind originea virusului, inclusiv ipoteza că ar fi putut scăpa dintr-un laborator din China.

În luna ianuarie a anului acesta, OMS a trimis o echipă de experți la Wuhan, orașul chinez unde a fost detectat pentru prima oară virusul, în decembrie 2019. Experții au conchis să este foarte puțin probabil ca virusul să se fi răspândit din laborator, dar teoria a persistat.

Acum o săptămână, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat condițiile celei de a doua faze a investigației OMS, care include auditul instituțiilor de cercetare științifică în zona în care virusul a fost identificat pentru prima oară.

XS
SM
MD
LG